pitka voda

Sva poslijeratna gradnja na Bjelašnici je bespravna, fekalne otpadne vode apartmanskog naselja i dalje zagađuju Vrelo bosne

Apartmanski kompleks na Bjelašnici, na prostoru od preko 40 hektara, izgrađen je na području vodozaštitne zone izvorišta iz kojeg Sarajevo dobija preko 90% pitke vode. Kompleks je izgrađen bez izrade strategijske procjene utjecaja na okoliš i bez okolinske dozvole.
Bez ovih dokumenata nezakonito je odobravanje provedbenih planova prostornog uređenja na osnovu kojih su poslije izdavane građevinske dozvole.

Šta to znači? Da gradnja nije smjela ni početi, a kamoli završiti.

Da li su izmjene Prostornog plana Kantona radili mešetari zemljištem ili demokratski izabrani predstavnici naroda?

 Premijer Konaković je u izjavi za portal Klix datoj 26.5. pokušao ekspanzijom investicija opravdati novi Prostorni plan Kantona, koji predstavlja stihiju cementiranja Sarajeva i okoline, ali uspio je samo da ogoli činjenicu da se radi o mešetarskom raspolaganju samim opstankom lokalnih zajednica.

VODA PRIPADA SVIMA NAMA!

Zadnjih sedmica je problem vodosnabdijevanja Sarajeva eskalirao, a Vlada Kantona je tek sada odlučnije reagovala sazivanjem stalnog zasjedanja. Budući da do sada nisu pokazali ni volju ni umijeće da problem riješe, ovdje donosimo uz kratak pregled uzroka problema vodosnabdijevanja i okvirne smjernice za rješavanje koje su proizašle iz građanskih javnih rasprava tokom prošle zime.

Pages

Subscribe to RSS - pitka voda