Pravo na pitku vodu

Povodom obilježavanja Svjetskog dana voda 22. marta u 9.30 sati ispred zgrade Kantona Sarajevo, Udruženje Eko akcija, društveno-politička organizacija Jedan grad, jedna borba i građanska inicijativa Borba za život, organiziraju predaju inicijative za promjenu Ustava Kantona Sarajevo kojom se traži zaustavljanje svake mogućnosti privatizacije vodnih resursa i vodoopskrbe stanovištva te građanima i građankama KS garantuje pravo na pitku vodu kao jedno od temeljnih ljudskih prava.

Svi koji žive u jednoj zajednici moraju imati pristup pitkoj vodi. Voda je prirodni resurs i zajedničko dobro koje se ne smije eksploatisati u privatne ili komercijalne svrhe. Za to se mora pobrinuti država i nikakve budžetske krize ili manjkovi ne smiju i ne mogu biti izgovor. Građani i građanke KS godinama su svakodnevno izloženi redukcijama vode, a ne rijetko su suočeni i sa problemom ispravnosti vode koju piju. Kao glavnog krivca za katastrofalno stanje u KJKP Vodovod i kanalizacija vlasti KS optužuju upravo pomenuto poduzeće, izostavljajući namjerno činjenicu da je Vlada KS direktno odgovorna za stanje u kojem se našao Vodovod kao i građani KS. Riješenje za nastalu situaciju nije nikakvo javno-privatno partnerstvo niti bilo kakvo učešće privatnika – riješenje je u kontinuiranoj brizi države, pa time i Kantona, za zajedničko dobro u interesu cijelog društva.

Izmjena Ustava KS spriječila bi privatizaciju vodnih resursa i vodoopskrbe stanovništva. Ustav bi garantovao da vodu kao zajedničko dobro niko, pa ni vlasti, ne može izvršiti privatizaciju vodnih resursa, niti vodosnabdijevanje stanovništva pretvoriti u komercijalnu djelatnost. Vodosnabdijevanje bi ostalo neprofitno i njim bi upravljalo 100% javno preduzeće, bez obzira na okolnosti – budžetski deficit, ekonomsku krizu, promjene vlasti. Neprofitno vodosnabdijevanje znači da svaki višak koji se stvori naplatom vodosnabdijevanja, taksi i slično mora biti iskorišten ISKLJUČIVO za potrebe snabdijevanja vodom.
 

Tekst amandmana
 

  • Svako ima pravo na pitku vodu.
  • Vodni resursi su javna imovina kojom upravlja država.
  • Vodni resursi prvenstveno i održivo služe za opskrbu građana vodom za piće i upotrebu u domaćinstvu, i nisu tržišna roba.
  • Snabdijevanje pitkom vodom i vodosnabdijevanje domaćinstava obezbjeđuje država direktno kroz lokalne zajednice i ne na komercijalnoj bazi.
  • Niti jedan stanovnik Kantona ne smije biti ostavljen bez vode ukoliko svoje obaveze ne može izmiriti usljed nedostatka finansijskih sredstava za život.
Eko akcija
22/03/2017