Otvoreno pismo javnosti i zastupnicima Skupštine Kantona Sarajevo

Vlada Kantona Sarajevo na čelu s premijerom Nihadom Ukom (NS) i Zavod za planiranje razvoja KS kojeg predstavlja direktor Faruk Muharemović promoviraju ovih dana Prijedlog nacrta novog urbanističkog plana urbanog područja Sarajeva za period 2016-2036. godine. Nacrt će već u ponedjeljak, 26. februara biti razmatran i stavljen na glasanje u Skupštini KS. Nakon toga bi trebao biti upućen na javnu raspravu i javni uvid u trajanju od 60 dana.

U prijedlogu zaključka koji je upućen Skupštini navodi se da su „učesnici u javnoj raspravi kantonalni organi uprave, jedinice lokalne samouprave, naučne i stručne ustanove”. O brojnim drugim dokumentima prostornog uređenja održavane su kakve-takve javne rasprave, a sada je građanstvo sasvim otvoreno i potpuno izostavljeno iz rasprave i to o najznačajnijem dokumentu u ovoj oblasti, dokumentu koji će trasirati put za sve ostale srodne dokumente i oblikovati život ovog grada u narednih nekoliko decenija. Ovim su prekršeni i domaći zakoni i odredbe Aarhuške konvencije.
U trenutku kad se na razne načine nastoji otežati i suzbiti djelovanje civilnog društva (udruženja građana i neformalnih grupa), ovakav potez vlasti Kantona Sarajevo predstavlja opasan presedan.

Kao Nosilac izrade Urbanističkog plana, Vlada KS ima zakonsku obavezu da javnost uključi u sve faze izrade i pripreme ovog Plana, ali će umjesto toga stanovništvo Sarajeva eventualno dobiti strogo kontrolisane javne rasprave organizovane preko sarajevskih općina, gdje se može očekivati brižljivo filtriranje kritika, komentara i preporuka. No i to je više no upitno. Zaključak koji je predložen Skupštini ne nudi nikakvu precizniju definiciju učesnika javne rasprave i uopšte ne podrazumijeva obavezu općina da na bilo koji način konsultuju ljude koji u ovom gradu žive i rade – ljude koji će plaćati realizaciju ovog plana i živjeti s njim.

Tranzicijski pravni okvir ne samo da nas je kao radne ljude i građane lišio bilo kakve konkretne uloge u donošenju odluka značajnih za naše živote, nego se i naše učešće u javnim raspravama sistematski obesmišljava. Tome svjedočimo već godinama – planovi prostornog uređenja se mijenjaju po volji vladajuće garniture, na svakoj sjednici općinskih vijeća, a mjesne zajednice nemaju nikakve težine ni uticaja.

Ovaj postupak Vlade KS predstavlja krunu tog procesa uzurpacije demokratskih institucija. Otvoreno je oduzeto pravo glasa svima koji nisu pod strogom kontrolom političkih stranaka i njihovih štićenika u raznim sferama društva.

Utoliko je prilično glasna medijska promocija novog Urbanističkog plana zadnjih dana najobičniji reklamni trik. Dokument u proceduru ulazi bez učešća javnosti koju su nadležne institucije bile zakonski obavezne uključiti od samog početka – još u fazi pripreme koncepta Plana. Tako se dokument ključan za budućnost gradskog područja Sarajeva i svih nas oblikuje potpuno otuđen od opšteg interesa i potreba stanovništva.

A kako su zaboravili na ljude, tako su nadležni zaboravili i na okoliš: dokument ulazi u proceduru i bez strateške studije uticaja na okoliš koja je zakonski propisana kao obavezna i koja ima posebnu težinu u doba ubrzanih i štetnih klimatskih promjena.

Ovih dana često isticanu posvećenost nove garniture vlasti „evropskom putu Bosne i Hercegovine” valja sagledati u svjetlu tih znakovitih zaboravljanja. Sudeći po lakoći i dosljednosti zanemarivanja zakonskih obaveza spram okoliša i demokratskog odlučivanja, reklo bi se da kantonalna politička elita ima prilično nisko mišljenje o standardima Evropske unije u koje se, inače, javno zaklinju.

A šta vlasti nisu zaboravile u procesu izrade novog Urbanističkog plana?

Nisu zaboravile planiranje novih nebodera, smanjenje zelenih površina. Drugim riječima, UP se svodi na gradnju i još gradnje, a sve u aranžmanu privatnika i u komercijalne svrhe, bez ikakvih naznaka da će konačno otpočeti društvena stanogradnja koja je jedini način da se ljudi ovoga grada spase od robovanja kreditima i napuhanim cijenama stanova na kojima se bogate špekulanti.

Utoliko Vlada KS koja se vrlo često deklariše kao „najtransparentnija ikad“ uistinu i zaslužuje tu kvalifikaciju – naime, vladajuća koalicija izuzetno je transparentna u pogledu svojih političkih i društvenih prioriteta i ciljeva: ostvarivanje privatnog profita od javnog dobra.
 

Skupština Kantona Sarajevo sada ima priliku i odgovornost da taj proces zaustavi, vraćajući ovaj dokument na početak procedure – s jasnom direktivom Vladi da hitno sačini i dosljedno primijeni program uključivanja najšire javnosti od prvog koraka izrade Plana, te da izradi zakonom propisanu Stratešku procjenu uticaja Plana na okoliš.

Da li je Skupština dorasla svojoj političkoj dužnosti, pitanje je na koje samo zastupnici mogu dati odgovor – i to već u ponedjeljak, 26. februara.
 

Članice Eko BiH mreže:

Aarhus centar u BiH, Sarajevo
Centar za mirovno obrazovanje, Sarajevo
Crvena, Sarajevo
Eko akcija, Sarajevo
Fondacija Atelje za društvene promjene - ACT, Sarajevo
Ornitološko društvo “Naše ptice”, Sarajevo
Udruženje za etički tretman čovjeka i životinja "Mi smo dio rješenja", Sarajevo

Alternative, Kakanj
Centar za ekologiju i energiju, Tuzla
Centar za odrzivi razvoj i ekologiju CORIE, Trebinje
Dinarica, Mostar
Eko Element Bugojno
Eko forum, Zenica
Eko Gotuša, Fojnica
Ekološko udruženje Eko Put, Bijeljina
Green Team, Novi Grad
LIR Evolucija, Banjaluka
Majski cvijet, Mostar
Nova agenda za razvoj, Bihać
Za Doljanku, Jablanica
Zeleni Neretva, Konjic

 
23/02/2024