Ofanziva Vlade Kantona na čist zrak i slobodne prostore Sarajeva!

Vlada Kantona Sarajevo (NS, NiP i SDP) je 12. maja 2021. godine poništila Odluku o privremenim mjerama zaštite ventilacionih koridora i time širom otvorila vrata za nastavak betoniranja Sarajeva koje je započela SDA.

Potez je brižljivo tempiran – dan pred Bajram, a u vrijeme kad je javnost zaokupljena tragedijom Palestinaca u Gazi – da bi prošlo neprimjećena, s obzirom da se direktno protivi programima i obećanjima članica Trojke.

Vlada Kantona Sarajevo donijela je pomenutu odluku prošle godine, na temelju Studije o urbanim ventilacionim koridorima i uticaju visoke gradnje na kvalitet zraka i klimu u gradu. Studija je sačinjena kao dio Zelenog kantonalnog akcionog plana, a  u okviru programa Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) 'Zeleni gradovi'. 

Britanska kompanija Atkins je radila na studiji i utvrdila da visoki objekti mogu doprinijeti aerozagađenju. U tijesnoj sarajevskoj kotlini dodatna visoka gradnja onemogućava strujanje zraka koje raspršuje aerozagađenje.

Taj problem je uprava Grada Sarajeva uvidjela još 1990. godine kada je donesen još uvijek važeći Urbanistički plan za urbano područje Sarajeva. Tim planom, s kojim moraju biti usklađeni svi planovi nižeg reda (npr. opštinski) zabranjena je daljnja visoka gradnja. I pored toga je Sarajevo prethodne tri decenije zagušeno novogradnjom, pretežno srednje i visoke spratnosti.

Dodatni problem bjesomučne gradnje je betoniranje slobodnih prostora i zelenih površina u gradu koji ih svakako ima premalo. Istovremeno je popisom iz 2013. godine utvrđeno da je svaki četvrti stan u Sarajevu prazan, što govori da je daljnja gradnja nepotrebna u smislu opšteg, javnog interesa. Odluka da se ona de facto intenzivira ide na ruku isključivo građevinskim klanovima i špekulantima nekretninama, a stanovništvo će trpiti dugotrajne posljedice.
 

Da li je Odluka ukinuta na temelju neustavnosti?
 

Ustavni sud Federacije Bosne i Hercegovine donio je presudu 21. aprila ove godine da

Odlukom o privremenim mjerama zaštite ventilacionih koridora (utvrđenih Studijom o urbanim ventilacionim koridorima i utjecaju visokih zgrada) nije povrijeđeno pravo opštine Novi Grad na lokalnu samoupravu. Drugim riječima, Vlada Kantona (u prethodnom sazivu) imala je puna zakonska ovlaštenja da donese tu odluku.

Presuda je objavljena u Službenom listu od 7. maja 2021. godine.

Tekuća Vlada je upoznata s presudom, no ipak 12. maja poništava Odluku uz kampanju dezinformisanja javnosti koju provode nadležni ministar Enver Hadžiahmetović i njegov stranački šef Elmedin Konaković. Citiramo izjave: "ne može se nekom vladinom odlukom učinit ad acta neki zakon";  "ovim se stvorila mogućnost da investitori tuže nadležne," (portal Klix, 12.maj). Da od Sarajeva ne pravimo zonu sumraka za investitore koje tjeramo kreirajući ovakvu pravnu nesigurnost,” čitamo na javnom FB-profilu E. Konakovića, 13. maja.
 

Zašto je Vlada požurila da ukine odluku svega dva mjeseca prije njenog isteka?
 

Ako nisu postojali pravni razlozi za ukidanje odluke, šta je natjeralo Vladu Kantona da povuče ovakav potez? Ministar Hadžiahmetović u izjavi Klixu četiti puta pominje interese investitora.

U duhu obećanja potpune transparentnosti, mnogo puta obećane iz najviših krugova stranaka Trojke, pozivamo ministra da javno iznese imena tih investitora čija zarada je važnija od disanja ljudi u Sarajevu. 

Ministar Hadžiahmetović najavljuje da će kompletna studija biti integrisana u novi Urbanistički plan - za čije donošenje je nadležna Gradska uprava, a ne ministar. Inače, nova verzija Plana se, protivno zakonskim odredbama,  i dalje drži u strogoj tajnosti. Samo usvajanje može trajati godinama, što će građevinski klanovi nesumnjivo znati da iskoriste.
 

Zašto nije bilo javne rasprave?
 

Po ko zna koji put, Vlada i Skupština Kantona predvođene Trojkom, prije toga Šestorokom, donose odluke izuzetno bitne za naš okoliš bez ikakvih javnih rasprava, uprkos intenzivnom reklamiranju vlastite transparentnosti.
 

Šta nas čeka?
 

Zahvaljujući ovom manevru sada Trojke (NiP, NS, SDP) narednih godina gradiće se niz novih tajkunskih nebodera – Skenderija, Marindvor, Pofalići, Strojorad, kod RTV Doma itd. Očekuju nas dugi zimski mjeseci u smogu, sve manje zelenih površina, dodatne gužve na saobraćajnicama, dodatni problemi s ionako problematičnim parkiranjem.

Za vlast koja se predstavljala kao alternativa dosadašnjoj politici i koja je isticala svoju opredijeljenost za rješenja zasnovana na struci i nauci, Trojka se pokazuje kao dostojan nasljednik klike koja je vladala prethodne tri decenije na štetu grada i njegovih ljudi.

Eko akcija
17/05/2021