Kad "istraživanje" istjeruje ljude iz njihovih domova

Ovim putem želimo upoznati širu javnost kako mještani gvožđanske doline (općina Fojnica) već mjesec dana demokratskim sredstvima vode bespoštednu borbu protiv nezajažljive pohlepe pojedinaca koji beskrupulozno, na nezakonit način, bez ikakve kontrole, pod krinkom istraživačkih radova na području Bakovića vrše devastaciju prirode i grade čvrste objekte u blizini naselja.

KRONOLOGIJA PROBLEMA:

Dobivši koncesiju na istraživačke radove tvrtka BBM Sarajevo započela je u jesen 2016. godine radove na istražnom lokalitetu Bakovići. Premda nezadovoljni viđenim na terenu mještani su bez reakcije promatrali kako im teški strojevi uništavaju okoliš nadomak naselja a kamioni svakodnevno dovoze i odvoze terete preko mosta i asfalta koji su gradili svojim sredstvima. No, ni to im nije bilo dovoljno pa su u svojim pohlepnim vizijama za profitom zalutali u samo naselje, među kuće, što je mještanima prelilo čašu strpljenja. Mještani ne samo Bakovića i susjednih naselja bili su primorani fizički zapriječiti prolaz kamionima dok nadležna institucionalna tijela ne preispitaju zakonitost radova. Očigledne nezakonitosti od strane investitora dovele su do toga da je stvar na sudu, no unatoč tome investitor nije prekidao radove.

Iole osviještene ljude brine informacija sa službene stranice tvrtke BBM Sarajevo kako su uz ostalo specijalizirani za stare rudokope i odlaganje radioaktivnog otpada. Podatak koji bi trebao biti signal i za općinske strukture da promijene svoje dosadašnje mlako držanje i jasno pokažu kako nisu podloženi utjecajima sa strane, već kako sigurno plove na deklariranom kursu opredjeljenosti za turizam kao stratešku granu razvoja Fojnice u budućnosti.

I najvećem laiku ove zemlje poznato je kako se glavni protagonisti ove tužne priče korumpirani pojedinci u foteljama raznih ministarstava koji nakon svojih potpisa na razne suglasnosti i dozvole zadovoljno trljaju dlanove dok na terenu narod stavljen pred svršen čin ganja svoju pravdu. Još kad, kao u slučaju Bakovića, investitor počne koristiti sramne metode manipuliranja s ljudima iz najsiromašnijeg društvenog sloja dovozeći ih da svakodnevno pred prosvjednicima po cijeli dan trpe glad i vrućinu (nebi li se desio incident) samo kako bi u javnosti proturio priču da im se uskraćuje pravo na rad, a zapravo prešućuje pravi razlog, sve nezakonitosti; od dobivanja dozvola, udaljenosti od naseljenog mjesta, izvorišta itd.

Mještane iritiraju, ali istovremeno još čvršće ujedinjuje u nakani da ne posustaju u svojoj borbi, glasine od strane izvođača radova o iseljenju cijelog područja što jasno kazuje da je eksploatacija praktički započela. Takav scenarij, ni po kakvo zlato, narod neće dopustiti.

Danas Fojnica, sutra vjerojatno vaša sredina ukoliko „moćnicima“ postane zanimljiva „zlatna koka“ i izvor bogaćenja bez obzira na posljedice…. Zbog toga apel – oprez! Kako i vas ne bi zadesila slična sudbina.

 

Prosvjednici
15/03/2017