Kako se "odrađuje" pitka voda sarajevska

Gradnja skladišta kerozina u vodozaštitnoj zoni je kriminal koji, kako se čini, uživa zaštitu niza državnih institucija iako im je jedna od glavnih zadaća da štite našu pitku vodu.

I najmanja količina goriva koja dospije u tlo vodozaštitne zone glavnog izvorišta vode za Sarajevo može praktično trajno zagaditi vodu za piće u Sarajevu. Vodozaštitna zona jasno je ucrtana na javno dostupnim kartama

Vodozaštitna zona je izričito i nimalo dvosmisleno zaštićena kantonalnim Zakonom i podzakonskim aktima.

Gradilište skladišta za kerozin HIFA-Oila kod aerodroma “Sarajevo” nalazi se u Trećoj vodozaštitnoj zoni, gdje je zakonom zabranjena gradnja takvih objekata. 

Oko ovih kristalno jasnih, javno dostupnih i lako provjerljivih činjenica, mi se već sedmicama natežemo s jednom opštinom, dvije inspekcije i kantonalnim ministarstvom - sve i jedan pobrojani institucionalni akter upregnut je u kršenje zakona da bi, gradnjom u zabranjenoj zoni, profitirala jedna privatna kompanija.

Jedna jedina privatna kompanije važnija je institucijama - koje pripadaju isključivo nama kao građanstvu - od gotovo polumilionskog grada koji usljed bespravne gradnje može trajno ostati bez vode za piće. 

Opština Novi Grad je kao i obično postupila po željama investitora. 

Kantonalne institucije takođe.

Ali ključnu ulogu, kao i u mnogim drugim slučajevima ugrožavanja okoliša, igra inspekcija. Zakonski okvir može biti najbolji na svijetu, ali rad inspekcije ga može potpuno obesmisliti. I to je najčešće slučaj.

Kuriozitet ovdje je da se inspekcija ne zaklanja iza nedorečenosti propisa ili rupa u zakonu nego da propise otvoreno negira:

  1. Indira Kozica, kantonalna vodna inspektorica, dala je mišljenje da gradilište HIFA-OILA jeste u Trećoj vodozaštitnoj zoni, ali da nema zabrane gradnje u Trećoj vodozaštitnoj zoni.

  2. Ejub Salkić, glavni federalni urbanističko-ekološki inspektor, je utvrdio da je  "Navedena lokacija van obuhvata zaštitne zone vodozahvata".

Nalazi inspekcija zasnovani na ničim objašnjenom negiranju važećih propisa smjesta su poslužili opštini Novi Grad da saopšti kako je sve po zakonu. Taktika nije nimalo prikrivena: 

  1. Neispravni nalazi inspekcija će poslužiti institucijama da tvrde kako je sve po zakonu.

  2. HIFA-Oil će nesmetano nastaviti gradnju u vodozaštitnoj zoni.

  3. Krivične prijave koje smo predali tužilaštvima u najboljem slučaju će tek kroz koju godinu rezultirati sudskim postupcima. Postupci se neće okončati ni za deset godina.

  4. HIFA-Oil će dovršiti i u rad pustiti skladište kerozina u vodozaštitnoj zoni Sarajeva. 

  5. Inspektori će nesmetano nastaviti primati platu s javnog budžeta. 

Sarajevo je stavljeno pred svršen čin. Ovo je tek početak - najava onoga što nam se sprema u cijeloj vodozaštitnoj zoni koja je odavno na meti tajkuna i njihovih pomagača u institucijama vlasti. 

Pozivamo Fahira Halilovića, direktora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove i Anisa Ajdinovića, direktora Federalne uprave za inspekcijske poslove da javno obrazlože nalaze njihovih inspektora i objasne za čiji račun se žrtvuje pitka voda polumilionskog grada. 

Neformalna grupa građana Dobrinje
Udruženje “Eko akcija”

21/10/2021