Čišćenje kolektora Babin do - Hadžići

Čišćenje kolektora Babin do - Hadžići, za koji se pretpostavlja da uzrokuje zagađenje izvorišta Vrela Bosne jer nije ispravan, još nije završeno. Očekivalo se da će sve biti gotovo ove sedmice. Naša ekipa jučer je na Bjelašnici zatekla radnike preduzeća "Vodovod i kanalizacija" kako popravljaju cijevi na Kabalovu. Nedaleko od njih, bilo je parkirano i specijalno vozilo za snimanje kanalizacionih cijevi. 

Težak teren

- Gledamo kompletan videozapis unutrašnjosti cijevi i šahtova, te tražimo kvarove. Da bi kamera prošla kroz cijevi, kolektor mora biti čist. Do sada smo snimili oko dva kilometra kolektora. Snimanje ćemo nastaviti i narednih dana na svim mjestima gdje je moguće prići ovim vozilom. Teren je veoma težak - kaže Rasim Ljucević koji rukuje kamerom. Inače, kolektor je dug 24 kilometra.

Kemal Karić, federalni vodoprivredni inspektor, kaže da voda nesmetano protječe do Kabalova. Na tom mjestu radnici saniraju cijevi kako bi voda išla i prema Brezovači.

Nastavak posla

- Kanal je prohodan. Ali, kada pustimo manji pritisak vode, kroz kolektor curi na tri mjesta. Kada poteku veće količine, nesmetano prođe do Hadžića. Voda bi uskoro trebala proći do Brezovače, a dalje prema Hadžićima ne bi trebalo biti problema jer je taj dio u asfaltu. Što se tiče završetka radova, u zapisniku koji smo napravili sa ViK-om taj rok je 11. septembar. Nastavit ćemo provjeravati i dalje dok se ne otklone svi kvarovi - kaže Karić.


04/09/2010 www.dnevniavaz.ba


Share this