Više od 250.000 Slovenaca u akciji čišćenja otpada

LJUBLJANA - Više od 250.000 dobrovoljaca sudjelovalo je u subotu, 18. aprila 2010. godine, u Sloveniji u zajedničkoj nacionalnoj akciji "Očistimo Sloveniju u jednom danu" koja se sastojala od saniranja divljih odlagališta širom države, a prikupljeno je 80.000 kubnih metara raznog otpada, objavili su organizatori.

"Broj sudionika premašio je sva očekivanja, odazvalo se 12 posto stanovništva i sigurni smo da se takav rezultat neće ponoviti ni u jednoj evropskoj državi", rekao je na konferenciji za novinare Aleš Pevc iz nevladinog udruženja Ekolozi bez granica. U akciji su učestvovale i mnoge ličnosti iz javnog i političkog života Slovenije.

Udruženje je uz široku društvenu potporu organiziralo akciju "Očistimo Sloveniju u jednom danu", a očekivalo se da će sudjelovati najviše 200.000 dobrovoljaca. Prikupljen je otpad s oko 7.000 divljih odlagališta, te prebačen na sabirna mjesta, odakle će se do srijede nastaviti njegov odvoz na legalna odlagališta i mjesta za reciklažu.

Ekolozi bez granica su, u dobro planiranoj akciji koju je pratila sveobuhvatna promotivna kampanja, organizirali ovu akciju po uzoru na neke druge države evrope. Akcije prikupljanja otpada sličnoga tipa počele su u Estoniji 2008. godine, kada je preko 50.000 Estonaca u jednom danu uspjelo očistiti cijelu državu. Taj oblik širenja ekološke svijesti proširio se zatim i na druge evropske države.


20/04/2010 radiosarajevo.ba, seebiz.net


Share this