Vrelo Bosne konačno pod zaštitom?

Glavni zadatak novoformiranog preduzeća Spomenik prirode "Vrelo Bosne" je zaštita okoliša, prvenstveno Parka prirode Vrelo Bosne, površine 603 hektara. Posao će biti proširen i na Skakavac i Bijambare. Prezentacija programa rada i zvaničan početak poslovanja je 6. maj, u okviru obilježavanja Dana Kantona Sarajevo, kazao je za "Dnevni avaz" ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Abid Jusić.

- Cilj ovog preduzeća bit će edukacija i usmjerenje posjetilaca kako se treba ponašati u prirodi. Osim toga, do kraja godine bit će uposleno i nekoliko inspektora, koji će biti na terenu i eventualno pisati naloge, a kazne izriču nadležni sudovi - pojasnio je Jusić.

Inspektori će spriječiti daljnju gradnju na Vrelu Bosne, proširivanje ljetnih bašti, nedozvoljeno zauzimanje javne površine, nelegalno postavljanje štandova, paljenje vatre, pranje vozila...

- Planirano je da se u dogledno vrijeme počne naplaćivati ulaz na Vrelo Bosne jer je to praksa u svijetu kada su u pitanju zaštićeni spomenici. Zbog toga će veći dio Vrela Bosne biti ograđen, a uz pomoć Kantona, planirana je obnova mostova. Ovo preduzeće u početku neće samostalno moći ulagati, a cilj nam je da bude samoodrživo - kaže Jusić.

Statistika

450.000 KM
početni budžet

10
uposlenih do kraja godine

Nošnje za kočijaše

Prije zvaničnog početka rada preduzeća, trebale bi biti gotove nošnje za kočijaše te bi do kraja trebalo biti uređeno stajalište. Tako bismo 6. maja mogli promovirati i tu tradicionalnu ponudu ovog prekrasnog područja, najavio je Jusić.


30/04/2009 Dnevni Avaz


Share this