The protest gathering of Fojnica citizens regarding the MHC

Kako je i najavljeno na sastanku koji je održan u prošlu srijedu u Bakovićima jučer je u vremenu od 10 do 12 sati održan mirni protest građana Gojevića, Dusine, Luka, Bakovića i drugih građana ispred zgrade Općine. Razlog okupljanja građana je rješavanje nastale problematike oko izgradnje mini hidrocentrala (MHC) na području općine Fojnica. Na ovom mirnom protestu građana ispred općinske zgrade formirana je i radna grupa od predstavnika nekoliko mjesnih zajednica općine Fojnica kao i predstavnika udruga i nevladinih organizacija općine Fojnica koji su se u prostorijama općine Fojnica sastali sa općinskim načelnikom i njegovim pomoćnicima šefovima općinskih službi, kao i predsjednikom Općinskog vijeća Fojnica Vinkom Protuđerom. Predstavnici radne grupe građana okupljenih ispred općinske zgrade su tražili informaciju od općinskog načelnika i njegovih pomoćnika dokle se stiglo sa aktivnostima Općine Fojnica oko rješavanja problematike izgradnje MHC na fojničkim rijekama.

Načelnik općine Fojnica Salkan Merdžanić je tom prilikom kazao: "Ja kao općinski načelnik sam za svako zakonsko riješenje i ako je bilo nezakonitih radnji u postupku dobivanja tih dozvola i papira za izgradnju MHC na području Fojnice da se to preispita. Nikakvog upliva Općina nema u dodjeli tih koncesija, po novom zakonu ćemo to imati tako što će u komisiji za dodjelu koncesija biti i dva predstavnika Općinskog vijeća Fojnica".

Na ovoj sjednici je pomoćnik načelnika za privredu i finansije općine Fojnica Munib Behrić kazao: "Imali smo tematsku sjednicu Općinskog vijeća Fojnica vezano za ovu temu i izgradnju MHC na području općine Fojnica. Na sjednici OV Fojnica od 6. novembra, OV Fojnica je pored zaključka dalo i preporuku da se od strane nadležnih općinskih službi općine Fojnica uputi dopis nadležnom ministarstvu SBK-a da se obustave građevinski radovi na izgradnji MHC Luke na rijeci Željeznici dok se ne preispita zakonitost dodjele koncesije. Po dobijanju preporuke i zaključka nadležna općinska služba je uputila dopis na nekoliko adresa kao što su Federalnoj upravi za inspekcijske poslove u Sarajevu, Vladi SBK, kantonalnom Ministarstvu gospodarstva i privrede i Ministarstvu prostornog uređenja. Dobili smo potvrde da su to primili, postoji zakonski vremenski period do kada ćemo dobiti odgovor".

Nakon završenog razgovora kod općinskog načelnika i nakon što su se predstavnici radne grupe okupljenih građana ispred općinske zgrade iznijeli suštinu razgovora kod načelnika okupljeni građani su se mirno razišli.

 

                                                                                                                                                          Autor: Hazim Čukle


17/11/2009 fojnica.ba


Share this