Ni posjetilaca ni izlagača

Završen je Drugi festival ekologije, ljekobilja, zdrave hrane i turizma koji se proteklog vikenda održavao na Bjelašnici. Prvog dana Festivala 52 izlagača predstavili su gostima svoje proizvode od ljekovitog bilja, domaće hrane, odjeće od prirodnih vlakana... Drugog dana Festivala više od pola štandova bilo je prazno.

- Organizacija je mogla biti bolja. Slab je bio marketing, tako da je tokom Festvala bilo vrlo malo posjetilaca. Predstavio sam svoje suhomesnate proizvode - kazao nam je Izet Baltić i dodao da bi narednih godina organizaciji Festivala trebalo posvetiti puno više pažnje.

Nedžad Ajnadžić, direktor preduzeća ZOI 84, kaže da je zadovoljan.

- Još treba raditi kako bi imali bolju organizaciju, a malo nam je zasmetao i vjetar. Međutim, sretan sam što imamo izlagače iz svih krajeva BiH i duplo više ove nego prošle godine. Ovaj Festival doprinosi razvoju ekologije, čistoće, turizma... - ističe Ajnadžić.

Kako je i najavljeno, bila je organizirana i akcija čišćenja Bjelašnice i Igmana.

- Prvog dana Festivala olimpijske ljepotice čistilo je oko 400 učenika, gorana, izviđača, radnika komunalnih preduzeća... Međutim, u nedjelju je akcija bila vrlo slaba. Čišćenje ćemo nastaviti i u narednim vikendima - kazao je Ibro Berilo, načelnik općine Trnovo.

Na ovu akciju bili su pozvani premijer i svi kantonalni ministri, direktori komunalnih preduzeća i drugi predstavnici vlasti. Međutim, ni jedan ministar nije se odazvao.

Tako se čisti smeće

Vidjevši da nema ko drugi, praznim izložbenim prostorom na Babinom dolu jučer su se prošetali Besim Mehmedić, premijer Vlade KS, Ibro Berilo, Nedžad Ajnadžić i Osman Delić, direktor Parka prirode "Vrelo Bosne". Oni su demonstrirali kako se čisti smeće na Bjelašnici jer su u kratkoj akciji pokupili po nekoliko papirića koje su im redari prije toga prosuli.

Vježba bez gledalaca

Pažnju malobrojnih posjetilaca nije privukla ni atraktivna vježba spašavanja ljudi sa žičare koju su u okviru Festivala izveli pripadnici Jedinice za podršku MUP-a KS, Gorske službe za spašavanje i Kluba spasavalaca. Mali broj učesnika bio je i u "Šetnji za zdravlje" stazama Bjelašnice.Autor: S. MUHIĆ

15/06/2009 Dnevni Avaz


Share this