The Green Party of BiH is going to press charges against Heco and Zenica Municipality Council

Vijećnici Općinskog vijeća Zenica jučer su većinom glasova dali prethodnu saglasnost za dodjelu koncesije za izgradnju HE Vranduk. Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije uputilo je zahtjev u kojem je navelo detalje koncesije za HE snage 23,31 MW na rijeci Bosna.

Istovremeno, Vijeće je odredilo šest kandidata, od kojih će biti izabrana dva promjenljiva člana Komisije za koncesije, te naglasilo da su sve zainteresirane mjesne zajednice potpisale "program prijateljskog okruženja", kojim su se saglasile za gradnju elektrane.  

Ranije je Općinski odbor stranke Zeleni BiH Zenica upozorio vijećnike i predsjedavajućeg Općinskog vijeća tražeći da odbace odluku o dodjeli koncesije, jer je Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika BiH uputila pismo "Elektroprivredi BiH" u kojem se navodi da se zabranjuju bilo kakvi radovi na lokalitetu nacionalnog spomenika Vranduk.

- Molimo vijećnike OV Zenica da ne donose odluku o dodjeli koncesije kako bismo spriječili sudski spor koji ćemo zasigurno povesti protiv Općinskog vijeća Zenica i ministra Vahida Heće u slučaju da se spomenuta odluka usvoji - kazao je u pismu vijećnicima prije glasanja Akif Smajlović, predsjednik OO Zeleni BiH Zenica.

U obrazloženju odluke vijećnika se kaže:

- Saglasnost Vijeća za daljnje postupke su predradnja koja ne prejudicira naredne korake, koje trebaju provesti nadležni. Vijeće je donijelo odluku jer postoji saglasnost lokalne zajednice, a dosadašnja procedura je obavljena u skladu sa zakonima.

 

Autor: A. DŽ.


01/12/2009 Dnevni Avaz


Share this