Zagađenost vazduha skraćuje ljudski život za devet godina

Ovih dana čak i disanje može biti opasno po život - zagađenost vazduha za najmanje devet godina skraćuje život ljudi koji žive u najugroženijim dijelovima ili pate od nekog respiratornog oboljenja, tvrdi se u najnovijem izveštaju Komiteta britanskog Parlamenta za životnu sredinu.

Čestice sumpora, ugljenika i prašine su najštetnije po zdravlje, ali i azotni oksidi i ozon takođe utiču u znatnoj mjeri. Mnogi tvrde da Velika Britanija krši Evropski pravilnik o zagađenosti vazduha i suočava se sa kaznom od tri miliona funti.

Prema najnovijim analizama, najveći krivac za ovo zagađenje je drumski saobraćaj, ali i iz dimnjaka termoelektrana, uglavnom u gradovima, takođe u vazduh odlaze štetne čestice gareži. 

 
Stručnjaci već dramatično upozoravaju da će samo radikalne promene u transportnoj politici Velike Britanije omogućiti da ostvari ciljeve koje je postavila Evropska unija.

"Međutim, teško je očekivati da će se takav zaokret dogoditi u narednoj deceniji - ukoliko Vlada odmah ne započne ozbiljnu i sveobuhvatnu promjenu u transportnoj politici", upozorio je Pol Firmin iz Instituta za transport Univerziteta Lids u Engleskoj.

Ranije ove godine, Ministarstvo životne sredine Velike Britanije objavilo je procjenu da je 35.000 prijevremenih smrti godišnje u ovoj zemlji uzrokovano zagađenjem vazduha.


22/04/2010 Blic Online, guardian.co.uk


Share this