Zagađenje zraka u Tuzli, Zenici, Sarajevu je dostiglo kritične vrijednosti!

U večernjim satima, u nedjelju 15.12.2013 godine,  izmjerene su vrijednosti lebdećih čestica (PM10) u Sarajevu od preko 500 ug/m3, u Zenici od 985ug/m3 (u Zenici su ujedno izmjerene i vrijednosti SO2 koje su skoro četiri puta veće od maksimalno dozvoljenih)!

Ovim vrijednostima odgovara vrijednost tzv. Air Quality Index-a (EPA) od 395 za Sarajevo, dok za Zenicu prelazi maksimalnu vrijednost od 500,  sa ocjenom "opasno".  Moguć je utjecaj na organe za disanje kod cjelokupnog stanovništva ovih gradova!

Ukoliko se situacija ne promijeni u narednim danima, SVI bi trebali izbjegavati bilo kakve napore tokom boravka vani. Najugroženije kategorije stanovništva - trudnice, srčani bolesnici, svi sa respiratornim problemima, djeca i stari, morali bi ostati kod kuće.

S obzirom na slične vremenske uslove i vrijednosti zagađenja zabilježene ovih dana, možemo pretpostaviti da je i u Tuzli slična situacija, što će biti moguće provjeriti tek sutra, kada se današnji podaci o zagađenju pojave na internet stranici kantonalnog ministarstva okoliša i prostornog uređenja.


U jutarnjim satima 16.12. situacija je nešto bolja. Vrijednosti Air Quality Indexa su:

Sarajevo - "Vrlo nezdravo"
Zenica - "Nezdravo za osjetljive grupe"

Za Tuzlu nemamo podataka.


Više informacija o zagađenju lebdećim česticama, posljedicama po zdravlje, načinima da se smanji utjecaj na zdravlje, moguće je naći ovdje.

Informacija je dopunjena 16.12.2013. u 8.30h.


15/12/2013 Eko akcija


Share this