Vogošća bez pitke vode

Nakon više upozorenja nadležnim, općinskim i kantonalnim strukturama, čelnici preduzeća „Vodovod“ zatvorili su filtersko postrojenje za prečišćavanje vode u Vogošći. „Procjenom rizika mi  smo objekt morali staviti van funkcije dok se stanje te ogromne količine otpada ne dovede u normalno stanje, kazala je u izjavi za TVSA šefica Službe za sanitarnu inspekciju preduzeća Vodovod.

Razlog je blizina otpada koji svojim količinama može biti prijetnja ugrožavanju kvaliteta pitke vode za stanovnike.

Nakon poslijeratnog naseljavanja, Općina Vogošća susreće se s problemom kontinuiranog snabdijevanja pitkom vodom. Do sada su stanovnici vodu  dobijali dijelom sa Bačeva, Peračkog vrela i putem prečišćavanja vode iz Vogošćanskog potoka. Zbog velike količine otpada na obalama Vogošćanskog potoka upitan je rad i prečistača na ovom području.

Vogošćani su zahvaljujući ovom prečistaču do sada dobijali dodatnih 80 litara u sekundi pitke vode. Iako detektori za kvalitet vode do sada nisu pokazali štetne materije, zbog stanja na terenu koje smo zatekli, nadležni u preduzeću Vodovod nisu željeli rizikovati.

U preduzeću Vodovod, ističu, da su o ovome problemu do sada u više navrata razgovarali sa nadležnim u Općini Vogoća. U rješavanje ovog problema trebali bi se uključiti svi nivoi vlasti, ukoliko se želi izbjeći da ova općina  ne bude suočena sa većim redukcijama od  dosadašnjih.


04/11/2009 tvsa.ba


Share this