Vlada FBiH ponovo odbila imenovati direktora Fonda za zaštitu okoliša FBiH

 

NASTAVAK AGONIJE FONDA ZA OKOLIŠ

Uprkos odsustvu bilo kakvih proceduralnih prepreka, Vlada FBiH je na svom posljednjem zasjedanju po treći put odbila imenovati direktora Fonda za zaštitu okoliša i time prekinuti višegodišnje mrcvaranje i kršenje Zakona kojeg je sama donijela.

Naime, Zakon o Fondu za zaštitu okoliša Federacije BiH donesen još 2003. godine, a zakonska obaveza Vlade bila je formiranje i funkcionalnost Fonda za zaštitu okoliša. Međutim ni pet godina nakon donošenja zakona, Fond nije u funkciji zbog neimenovanja direktora i politiziranja ovog pitanja.

Višegodišnja blokada rada Fonda rezultira blokadom 6 miliona KM (!) akumuliranih sredstava u Fondu, propuštanjem prilika za niz razvojnih ekoloških projekata, otvaranje novih radnih mjesta, itd. Takođe, proteklih nekoliko godina blokade proizvelo je gubitke u federalnom budžetu od blizu 20 milona KM, po osnovu nenaplaćenih naknada, a štete na okolišu su neprocjenjive.

Otvoreno pitamo resornog ministra Herecega i premijera Brankovića - dokle će trajati lakrdija s neimenovanjem direktora Fonda i koji su to konkretni razlozi zbog kojih se godinama i svjesno ova ustanova drži blokiranom?


13/05/2009 Centri civilnih inicijativa


Share this