Vjetrenica "vrhunska baština za crne hronike"

Speleološko udruženje "Vjetrenica - Popovo polje" u saradnji OKC-om Abrašević i Nasen dijalog centar (NDC) organizirali su danas u Mostaru Diskusiju i konferenciju za novinare na temu "Vrhunska baština za crne hronike".

Kako je kazao predsjednik Speleološke udruge "Vjetrenica -Popovo polje" Ivo Lučić, razlog je takvoj temi događaj od 12. maja, kada je Općina Ravno nasilno provalila vrata Vjetrenice.

"Tom provalom Općina Ravno željela je staviti Vjetrenicu pod svoju ovlast i protuzakonito iskoristiti projekt zaštite, koji radi Speleološko udruenje", objasnio je Lučić.

Speleološko udruženje "Vjetrenica - Popovo polje" brine o Vjetrenici, špilji koja je bila i povod osnivanju udruge, pa je razvila i programe istraživanja, zaštite i popularizacije Vjetrenice, koji je okupio vodeće svjetske stručnjake, kazao je Lučić. 

"Iz naših programa proizišla je i kandidatura Vjetrenice za Svjetsku listu i prijedlog proglašenja nacionalnog parka s elementima strogog rezervata", dodao je Lučić.

U vezi s tim događajem, Lučić kaže kako je Speleološko udruženje uputila i otvoreno pismo ministru unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) Zoranu Krešiću u kojemu je objašnjeno da oni u udruženju ne žele uzurpirati Vjeterenicu, nego je samo zaštititi.

Po Lučićevim riječima, nakon ovog događaja oglasilo se i Kantonalno tužiteljstvo, koje je utvrdilo da ovlasti nad Vjeterenicom ima samo Kantonalno ministarstvo prostornoga uređenja.

Lučić kaže kao se nakon toga obratio i ministarstvima na federalnoj i bh. razini upozoravajući kako Vjetrenica zavređuje pažnju cijele BiH. 

"U pismima koja su poslana navodi se, uz ostalo, da su članovi Speleološkog udruženja stavljeni u neugodnu situaciju i da dolazi do nepotrebnih tenzija s Općinom Ravno upravo zbog nedostatka zakona koji bi štitili kulturnu baštinu BiH, a na koje Udruženje niz godina upozorava", kazao je Lučić.


19/05/2009 FENA


Share this