Vjetrenica i dalje izložena prijetnjama

U povodu Dana planete Zemlje Speleološko udruženje "Vjetrenica - Popovo polje" podsjeća da je pet godina nakon donošenja odluke o kandidaturi "Vjetrenice" za Svjetsku baštinu, po bioraznolikosti najbogatija evropska pećina, i dalje izložena prijetnjama.

Vjetrenica najbolje predstavlja sliku bh. prirode, koja uprkos dokazanim planetarnim vrijednostima i zauzimanju svjetskih organizacija za zaštitu prirode, čeka u magarećoj klupi politike iza tzv. kulturne baštine u kojoj se zapravo veličaju mitizirani nacionalni simboli.

I dok slične vrijednosti u inozemstvu poput Postojne u Sloveniji, Altamire u Španjolskoj, ili Lascauxa u Francuskoj čine istaknuti dio nacionalnog identiteta, i dok neki od njih ostvaruju do milion posjetitelja godišnje, krajolik oko Vjetrenice predviđen je za upotrebu koja više priliči industrijskoj zoni.

Speleološko udruženje poziva vlast da ostvari zaključke okruglog stola iz 2004. godine u kojima se izražava potreba za prevrednovanjem Vjetrenice i u skladu s tim donošenjem mjera za zaštitu i njezino korištenje, a koje je šef Radne grupe za krš (Karst) IUCN-a Elery Hamilton Smith ocijenio prijedlogom da se Vjetrenica proglasi nacionalnim parkom.


22/04/2009 FENA


Share this