Veliki pomor ribe u rijeci Stupčanici

Dosad nezapamćeni pomor ribe na prostoru općine Olovo desio se jučer u kasnim poslijepodnevnim satima u rijeci Stupčanici. Prema prvim procjenama nepoznata supstanca u rijeku je ispuštena u naselju Olovske Luke. Od ovog naselja do Olova u dužini od četiri kilometra desilo se i najveće trovanje ribe. Velike količina škobalja, pastrmke i mladice satima su plutale rijekom. Odmah po dojavi na lice mjesta izašli su predstavnici Civilne zaštite, inspekcijskih službi i policije.

- Izvršili smo detaljan pregled svih ispusta otpadnih voda u rijeku Stupčanicu u naselju Olovske Luke, kao i evidentiranje privrednih subjekata koji rade u okolini. Uzeti su uzorci vode i uginule ribe. Narednih dana nakon što se izvrši detaljna analiza uzetih uzoraka, znat će se stvarni uzrok trovanja ribe, kako je i odakle u rijeku ispuštena zasad nepoznata supstanca - kazao nam je Nijaz Mačak, kantonalni vodni inspektor.

Jedan od prvih očevidaca bio je i Senad Kanjić koji živi u neposrednoj blizini.

- Prvo sam primijetio da voda pjenuša, a nedugo zatim i plutanje riba po površini vode. Za samo nekoliko minuta voda je naprosto bila pokrivena velikom količinom ribe. Ovo nikada u svom životu nisam vidio. Izgleda da ništa u vodi nije ostalo živo jer sam našao i uginule vodene zmije - ispričao nam je Kanjić, koji je inače ribar i poznavalac rijeke Stupčanice.

 

Autor: S. MILUNIĆ

 


07/09/2009 Dnevni Avaz


Share this