Usvojen prijedlog zakona o nacionalnom parku Una

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH usvojio je na današnjoj sjednici u Sarajevu Prijedlog zakona o Nacionalnom parku "Una", koji će biti prvi nacionalni park u Federaciji BiH.

Ovaj zakonski akt urađen je u skladu sa prijedlogom Općine Bihać i novom kategorizacijom Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN od 1944 do 1997.), a prethodila mu je izrada Studije izvodljivosti koja je u potpunosti potvrdila opravdanost zaštite i uspostave Nacionalnog parka "Una".

Zakon uređuje očuvanje i zaštitu prirodne vrijednosti i pejzažne osobitosti, izvornu prirodu s očuvanim ekosistemima i prirodnim procesima, te primjenu i drugih propisa s područja zaštite prirode i kulturne baštine.

Predviđeno područje Nacionalnog parka "Una" od 178,50 kilometara kvadratnih uključuje dio prostora bazena porječja rijeke Une uzvodno od Bihaća pa do Martin Broda i rijeke Unac do granice općine Bihać s općinom Drvar.

U ovim okvirima utvrđuje se područje stroge i usmjerene zaštite i područje usmjerenog razvoja, odnosno onaj dio Nacionalnog parka koji nije obuhvaćen zonom stroge i usmjerene zaštite.

Nakon zakonskog utvrđivanja područja Nacionalnog parka, slijede aktivnosti na uspostavi preduzeća za upravljanje ovim parkom, formiranje i pokretanje rada upravljačkih tijela (upravnog i stručnog vijeća), registracija preduzeća, obilježavanje granica Nacionalnog parka, nalaženje i opremanje sjedišta i stvaranje drugih uvjeta za rad ovog preduzeća.

Dom naroda danas je usvojio i nacrte zakona o javnim preduzećima, zakona o privrednim društvima, te zakona o zapošljavanju stranaca.


29/05/2008 ONASA


Share this