Uskoro zakon o zaštićenom području Trebević?

Da li će zaštita dijela Trebevića u Federaciji BiH kao zaštićenog područja biti i ponovo zakonski osnažena? Odgovor na ovo pitanje bi nam uskoro trebala dati Skupština Kantona Sarajevo.


Nakon usvajanja Zakona o proglašenju područja Zaštićeni pejzaž Trebević koji će se uskoro nači na dnevnom redu Skupštine KS, ovaj prostor bi trebao povratiti svoj prijaratni sjaj.

 

Svrha Zakona je stavljanje pod pravnu zaštitu područja koje se odlikuje izuzetnom geo-morfološkom, hidrološkom i biološkom raznolikošću, kao i bitnim kulturno-historijskim vrijednostima. Također, će se donošenjem Zakona, osim zaštite prirodnog naslijeđa, uspostavit i institucionalno i cjelovito upravljanje čitavim prostorom, kontinuirani nadzor i kontrola postupanja unutar zaštićenog područja. Uredit će se i komunalna infrastruktura, javne površine, obnoviti i rekonstruisati objekti i poboljšati mogućnosti razvoja turizma, sporta i rekreacije.

Zbog neprocjenjive prirodne vrijednosti, Trebević će, nakon preduzimanja zakonskih i drugih mjera, ponovo postati posjećeno turističko mjesto i omiljeno izletište Sarajlija kao što je nekad bio, pogotovo kada bude puštanja u rad nova žičara.

Očuvati pejzaž

- Proglašavanjem Trebevića zaštićenim područjem, želi se očuvati raznolikost pejzaža i staništa, srodnih vrsta i ekosistema, sprečiti korištenja zemljišta i druge radnje koje nisu u skladu sa ciljevima zaštite. Prostor će biti pogodan za rekreaciju i turizmam, naučne i edukativne aktivnosti, pa je učešće javnosti u njegovoj zaštiti od izuzetne važnosti. Pejzaž Trebević prostire se na području Općine Stari Grad Sarajevo i obuhvata ukupnu površinu od 398 hektara koja je podjeljena u tri zone, od kojih je druga najveća, objašnjava Zijada Krvavac, pomoćnica kantonalnog ministra za zaštitu okoliša.

U Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okoliša KS posebno ističu šumsko bogatstvo Trebevića koje znatno doprinosi poboljšanju ukupnog ambijenta življenja u gradu Sarajevu.

- Znamo kolika je prisutna zageđenost zraka u Kantonu, a šume su prirodni reciklator ugljendioksica i predstavljaju pluća grada. Generlno čitav prostor Trebevića je neiscrpan resurs i mora se zaštititi i sačuvati jer je fenomen. Na tako malom prostoru nalazi se odromno bogatstvo ekosistema, koji se rijetko viđa. Čak ima raritetnih vrsta koje ćemo nominovati za Program Natura 2000 – zaštićena područja Evrope. Nažalost, ovdje je posebno izražena bespravna sječa šume i uništavanje ostalih bogatstava. Prema posacima Kantonalne Uprave za šumarstvo, samo u prošloj godini bespravno je odsječeno preko 70 kubih metara šume. To uzkazuje da se što hitnije mora ovaj prostor zaštititi, poručuje Krvavac.

Mnogo posla

Da bi Trebević ponvo zablistao, planirane su brojne aktivnosti od čišćenja i uređenja terena, postavljanja potrebnog mobilijara i nadzora cijelog prostora. Sve ovo će obaviti JU Zaštićena prirodna područja KS, kojoj će zaštićeni pejzaž pripasti na brigu i upravljanje.

- Rat je na ovom prostoru ostavio velika razaranja i sve je devastirano. Nemamo ni jedne klupe za odmor, nadstrešnice, ni kontejnera za smeće. Ponovo će se morati provjeriti ima li zaostalih mina radi sigurnosti građana. Namjeravamo i prije zvaničnog proglašenja Trebevića zaštićenim pejzažom od strane Skupštine KS, početi privođenje prostora budućoj namjeni. Tako je sa Kantonalnom služvom za zapošljavanje sklopljen ugovor o javnim radovima. Angažovat će se 25 radnika koji će u toku maja i juna Trebević očistitli, uredili prilazne šetnice, isjeći samoniklo šiblje i postaviti nešto klupa i korpi za smeće, kako bi posjetioci mogli uživati u predstojećim proljetnim danima, kazao je Osman Delić, direktor JU Zaštićena područja.

Zarifa Turković


01/04/2013 Oslobođenje


Share this