Uklonjeni bilbordi protiv ministra za okoliš FBiH

Podsjećamo, uklonjeni bilbordi imali su za cilj da ukažu na odgovornost Ministra za okoliš FBiH, Nevenka Hercega, za katastrofalno stanje okoliša, redovne ekološke katastrofe ili prijetnje, te višegodišnje izbjegavanje zakonskih obaveza uređenja ove oblasti.

S obzirom da je Europlakat idejno rješenje bilborda dobio sedam dana prije postavljanja, neshvatljivo je kako se dva dana nakon postavljanja plakata, zaključilo da se oni kose sa pravilnikom poslovanja, navedeno je u saopštenju.

Zabrinjavajuće je da bilo koja, pa i ova poruka koja indivudualizira odgovornost za nemar i nerad domaćih političara, čime nanose ogromnu štetu građanima i samoj državi, završi jednostranim blokadama, (potencijalnim) kršenjem zakona o potrošačima, obligatornim odnosima, te narušavanjem slobode govora i javnog izražavanja, navedeno je u saoštenju u kojem, između ostalog, CCI poziva Europlakat da javno obrazloži svoju 'možda ishitrenu (ili čak iznuđenu?!) odluku'.

Centar civilnih incijativa, također, još jednom zahtijeva od ministra Hercega da deblokira sprovođenje Zakona o zaštiti okoliša i Zakona o upravljanju otpadom, donese podzakonske akte, omogući milionske finansijske prihode Federaciji BiH, također da omogući trenutno čišćenje okoliša od ambalažnog otpada.

CCI od ministra Hercega također traži otvaranje stotina novih radnih mjesta, osiguravanje stranih investicija, posredno pomaganje turizmu kao strateškoj grani razvoja, te harmonizaciju domaćeg zakonodavstva i prakse s evropskim standardima.


03/02/2010 www.sarajevo-x.com


Share this