Udruga 'Vjetrenica' protiv gradnje odlagališta otpada kod Dubrovnika

Speleološka udruga "Vjetrenica - Popovo polje" pozvala je vlasti Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine da spriječe izgradnju odlagališta otpada u Dubrovačkom zaleđu uz granicu s BiH koju su prošloga tjedna najavile vlasti Dubrovačko-neretvanske županije.

Ova udruga smatra izgradnju odlagališta otpada iznimno štetnim za Popovo polje i Dubrovačko primorje.

"Zbog iznimno propusnog terena i brojnih utvrđenih podzemnih veza koje od Popova polja prolaze ispod predviđenog mjesta odlagališta prema moru između Slanog i Neuma, ta lokacija može biti štetna za ekološki sustav Popova polje koji je dom za vrlo ugroženu i najbogatiju podzemnu faunu na svijetu", ističe se u priopćenju udruge Vjetrenice.

Pri tome se navode i rezultati hidrogeoloških istraživanja koji se protive odabiru lokacije Banjevići kod sela Trnovica koja je tri kilometra zračne linije udaljena od ruba Popova polja i najmanje je 150 metara na većoj nadmorskoj visini od Popova polja.

Iz Speleološke udruge Vjetrenica upozorili su kako su vlasti Dubrovačko-neretvanske županije prije dvije godine namjeravale smjestiti odlagalište u neposrednoj blizini terena iznad Vjetrenice, ali su odustale nakon što je utvrđeno da se Badovinje rupe nalaze u drugoj vodozaštitnoj zoni.


15/03/2009 HINA


Share this