Toplane opet na alternativnim gorivima!?

Toplane su jučer objavile da su "zbog reducirane isporuke prirodnog gasa" prešle na lož ulje i mazut, dok se istog dana BH Gas zahvaljuje "svim našim partnerima u nabavci i transportu gasa, kao i dispečerskim službama koje su pravovremeno poduzeli aktivnosti na sigurnoj dobavi prirodnog gasa za potrebe BiH/FBiH". U ranijem saopćenju, od 22. decembra 2016., iz BH Gasa tvrde da više nema potrebe da se umjesto prirodnog gasa koristi mazut. 

U popodnevnim satima zrak je u pojedinim dijelovima Sarajeva bio kritično zagađen.

Ovaj scenarij se ponavlja svake godine: Toplane u dijelu sezone grijanja, pod nekim izgovorom, pređu na alternativna goriva što stanovništvu donese uvećano zagađenje zraka, a snabdjevačima lož uljem i mazutom (redovni) dodatni profit.

S druge strane, kada je prije nepunih dvadesetak dana, 24. decembra prošle godine, zbog katastrofalnog zagađenja zraka napokon proglašena epizoda Uzbune za Kanton Sarajevo, mjera “zabrane rada industrijskih i drugih pogona koja u tehnološkom procesu koriste čvrsto gorivo i teža lož ulja” nije uvedena - iako je predviđena Planom interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti u KS iz 2014. godine i iako je to skoro jedina mjera iz tog, inače vrlo blijedog dokumenta koja bi imala kakvog-takvog efekta.

Dalo bi se zaključiti da je nekom izuzetno stalo da snabdjevači lož-uljem i mazutom nesmetano ostvaruju profit, između ostalog i tako što će Toplane svake godine obnoviti svoje ugovore za snabdijevanje lož uljem i mazutom. Životi i zdravlje stanovnika Sarajeva su, kao i obično, tek (nebitna) kolateralna šteta i na našu veliku žalost na zadnjem mjestu. 

Ko i zašto se igra zdravljem i životima građana Sarajeva?

Eko akcija
10/01/2017


Share this