Tajan

Opis

Područje je bogato kanjonima

Kanjon Mašica je jedan od najljepših kanjona u sjevernom dijelu zemlje. Isklesala ga je voda u trijaskom vapnencu uz pomoć tektonskih poremećaja. Voda dijeli vapnenački masiv na dva dijela, Mašicu i Srednju stijenu. Najveća dubina kanjona je 350 m. Kada su obilne kiše i kada kanjon ne može da prihvati svu vodu, formira se prelijepi potok Suhodol. Kanjon je na pojedinim mjestima širok samo 3 metra, a nekada su ova mjesta bila čak i uža, ali su proširena kako bi se mogla vršiti eksploatacija šume. Kanjon je prepun pećina koje su idealna prebivališta medvjedima tokom njihovog zimskog sna. Lukina pećina se nalazi u podnožju vertikalne litice Srednje stijene. Svih dvjesto metara je oivičeno naslagama kalcijum-karbonatnog kristala, čije boje variraju od bijele do tamno crvene. Slično kao i u Orlovačkoj pećini nadomak Sarajeva, i ovdje su pronađeni ostaci izumrlog pećinskog medvjeda koji su stari preko 15,000 godina. Ova pećina je pristupačna čak i amaterima. Pećina Srednje stijene se nalazi u blizini Lukine pećine i otkrivena je u maju 2004. godine, i prepuna je dvorana ukrašenih prelijepim pećinskim nakitom.

Interesantna flora i fauna

Dinamični eko-sistem parka prirode "Tajan" domaćin je brojnim endemskim biljkama. Ovdje možete pronaći endemski Bosanski Ljijan (Iilium bosnaiacum), koji je vijekovima bio simbol bosanske države. Na ulazu u Lukinu pećinu je 30 cm široki bršljan (hedera helix). Na nekih 10 km od parka "Tajan" raste Gegersenova mlječika (Euphorbia gregersenii fam, Euphorbiaceas), još jedna zaštićena biljka koja se nalazi na crvenoj međunarodnoj listi ugroženih biljaka. Guste šume koje prekrivaju cijeli park su dom medvjedima, vukovima lisicama, jelenima, zečevima, divljim mačkama, veprovima i lještarkama. Sve pećine na području su dom šišmišima koji su ozbiljno ugroženi u Evropi i crnim medvjedima. Rječice i potoci su bogati ribom i rakovima. Istraživanja su otkrila paleontološka nalazišta pećinskog medvjeda, pećinske hijene i crvenog jelena, stara preko 15,000 godina.

(Tekst prenesen sa www.bhtourism.ba)

DodatakVeličina
Zakon o proglasenju spomenika prirode Tajan_0.doc87.5 KB

Prijetnje

  • sječa šume još uvijek postoji u području Spomenika prirode. U upotrebi su konji za izvlačenje građe, a ne koriste se traktori koji su pravili veliku devastaciju u šumskom fondu.
  • izgradnja mini hidrocentala, u planu je da se gradi njih oko 30ak.

Galerija

Karta

Javascript is required to view this map.

Ostalo

Status: 
Spomenik prirode
Površina: 
4948.35
Zakon o proglašenju Spomenika prirode "Tajan", 2008.
Entitet: 
FBiH
IUCN kategorija: 
III
Efektivno zaštićeno: 
Da