Svaka peta vikendica bespravno podignuta

Bliži se još jedna zimska turistička sezona, a Vlašiću stari problemi: neriješeni slučajevi bespravne gradnje i imovinskopravni odnosi iz prethodnih godina, loša infrastruktura i neuspjela privatizacija Sportsko-rekreacionog centra.

Problem bespravne gradnje na najpopularnijem dijelu Vlašića povlači se već tridesetak godina. Do rata je na Babanovcu izgrađeno nekih 600 objekata, od kojih svega 50 legalno, a veliki broj njih imao je na jednom papiru i građevinsku dozvolu i urbanističku saglasnost upitne vrijednost.

Niko neće da ruši


Tokom agresije na BiH Babanovac je devastiran. Nakon rata počinje obnova porušenih i spaljenih vikendica, a potom doba "divlje i neplanske gradnje". Trenutno na Vlašiću ima oko 1.500 objekata.

- Ekspanzija bespravne gradnje počela je 2004. i 2005. godine. U te dvije godine bespravno je sagrađeno 550 objekata. Općina je uvidjela problem i pojačala inspekcijski nadzor, ali je uprkos tome izgrađeno još oko 180 objekata. Nakon intervencije inspekcije, veći broj je pribavio dokumentaciju, tako da sada 80 posto objekata ima rješenja, a i ostali su podnijeli zahtjev za legalizaciju - kaže Ivica Sivonjić, pomoćnik travničkog načelnika za inspekcije.

Među 20 posto objekata bez saglasnosti ima i onih za koje je inspekcija dala rješenje za rušenje. Međutim, na javne pozive građevinskim firmama za rušenje tih objekata nikad se nijedna nije odazvala.

- U protekle tri i po godine objavili smo četiri javna poziva ali uzalud. Nisu se javile ni firme čiji je osnivač Općina Travnik. Znači, nijedan objekat nije srušen - naglašava Sivonjić.

Tek kada je bespravna gradnja uzela maha općinske vlasti su reagirale. Uz rad inspekcijskih organa na terenu, počela je izrada prostorno-planske dokumentacije.

Zakon bez kazni

- Izradili smo Prostorni plan Babanovca na osnovu kojeg se sada izdaje dokumentacija za gradnju objekata. Osim centralne zone, tu su i dva područija za koja se rade novi regulacioni planovi, Babanovac-istok i Kukotnica - kaže Gordan Zec, pomoćnik načelnika za katastar i imovinskopravne poslove.

Naši sagovornici kažu da je jedan od ključnih problema taj što Kantonalni zakon o građenju nije predvidio i kazne za ljude koji se upuste u bespravnu gradnju.

Treba reći da ono što nije uradila vlast napravila je recesija, pa je interesiranje za kupovinu objekata ali i gradnju drastično opalo. Iako Općina planira otvoriti novi dio za gradnju na lokalitetu Babanovac-istok, na javnoj raspravi u Općini Travnik bilo je samo pet zainteresiranih osoba.

Teskeredžići još čekaju


Nakon što je Općinski sud Travnik podijelio zemljište između porodice Teskeredžić i Općine Travnik, sada se čeka rješenje Kantonalnog suda kako bi Teskeredžići uknjižili svoje zemljište koje su predratne vlasti otele ovoj travničkoj porodici.

- Kada se ovaj slučaj konačno riješi, bit će otvorena mogućnost rješenja imovinskih odnosa i Općina će moći ubrati rentu - kaže nam načelnik općine Travnik Tahir Lendo.

Samo od rente Općina Travnik, Srednjobosanski kanton i Federacija BiH mogu očekivati prihode od 10 miliona maraka, a prihodi iz drugih izvora su još veći.

Od kolibe do čardaka


Šetajući Vlašićem mogu se vidjeti razne vrste objekata, od tradicionalnih vlašićkih koliba, vikendica, klasičnih kuća i zgrada poput onih u centru Travnika, pa sve do čardaka koji sežu visoko u nebo.

Propadaju predratni simboli Vlašića


Po predratnim simbolima Vlašića, hotelu "Babanovac" i skakaonici, najbolje se može vidjeti i sudbina ove planinske ljepotice. Hotel "Babanovac", koj je FDS kupio prije tri godine od travničkog "Borca" za sedam miliona maraka, danas je zatvoren i prazan, a od najavljenih investicija nema ništa.

Slično je i sa skakaonicom. Općina ju je nekoliko puta pokušavala prodati s ostalom imovinom u njenom vlasništu, ali bez uspjeha. Niko je neće!

                                                                                                                                                    Autor: K. KAVAZOVIĆ


12/10/2009 Dnevni Avaz


Share this