Sutra predstavljanje Zelenog paketa za BiH

„Zeleni paket“ je inovativni multimedijalni obrazovni komplet koji je pripremljen radi unapređenja obrazovanje u oblasti zaštite okoliša i održivog razvoja te dodavanja nove dimenzije učenju. Namijenjen je nastavnicima i učenicima osnovnih škola u BiH. Fokusiran je na posebne aspekte zaštite okoliša i održivog razvoja, a obuhvata edukativne materijale kao što su priručnik za nastavnike s nastavnim planovima i informativnim listovima za učenike; filmove s animiranim crtežima i edukativnim sadržajima; interaktivni CD-ROM sa znatnim brojem informacija o raznim temama iz ekologije, kao i igrice dilema. Na taj način učenici i nastavnici će biti u mogućnosti da prate nastavne planove upotpunjene videoprezentacijama i dodatnim informacijama s CD-ROM-a te linkovima na web stranicama.

"Zeleni paket" je urađen na bosanskom, hrvatskom i srpskom jeziku.

U septembru i oktobru bit će organizirana serija treninga u cijeloj BiH radi obuke nastavnika koji će koristiti ovaj materijal u nastavi. Tokom treninga svaka škola u BiH će dobiti besplatne primjerke „Zelenog paketa“ na jednom od zvaničnih jezika u BiH, odnosno na jeziku i pismu koji se koristi u školi.

Na predstavljanju "Zelenog paketa" govorit će ambasador Kraljevine Holandije u BiH Sweder van Voorst, ambasador Kraljevine Švedske u BiH Bosse Hedberg, šefica Odjela za koordinaciju obrazovne politike Ministarstva civilnih poslova BiH Daria Duilović, šef Odjela za okoliš Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Senad Oprašić, direktorica REC-a BiH Jasna Draganić i regionalna direktorica REC-a Gordana Kozuharova, najavljeno je iz REC ureda u BiH.

Na predstavljanju “Zelenog paketa” učesnicima će biti demonstriran rad CD-ROM-a i date informacije o jesenjim treninzima za nastavnike.

Projekt u BiH implemetira Regionalni centar za okoliš, Ured u BiH (REC BiH), uz finansijsku podršku Ministarstva vanjskih poslova Kraljevine Holandije.


fena


03/06/2010 Radio Sarajevo


Share this