Sudionici znanstvenog skupa „Škola klasičnog krša“ podržali zaštitu Vjetrenice

Sudionici 17. međunarodnog znanstvenog skupa „Škola klasičnog krša“, koji sutra završava radom u Postojni, podržali su zaštitu Vjetrenice koju poduzima Speleološka udruga "Vjetrenica" i pismo upozorenja koje je bh. vlastima uputilo Međunarodno društvo za podzemnu biologiju.

Vodeći svjetski stručnjaci za krš ističu da je Vjetrenica jedinstvena svjetska pećina i jako osjetljiv ekološki sustav, te da bi neprikladna upotreba mogla izazvati nepopravljivu štetu njezinim prirodnim vrijednostima. Oni su istaknuli da će poduzeti mehanizme zaštite koji stoje na raspolaganju međunarodnim tijelima, ali su naglasili da bi bilo najbolje problem riješiti unutar Bosne i Hercegovine.

Svoju potporu posebno su istaknuli počasni predsjednik Međunarodne speleoeloške unije Arrigno Cignja, urednik aktualne eniklopedije znanosti o kršu i pećinama John Gunn, voditelj postdiplomskog studija karstologije u Postojni Andrej Kranjc, vodeći teoretičari speleogeneze Wolfgang Dreybrodt i France Gabrovšek, geomorfolozi Ugo Sauro i Andrej Mihevc, urednik najpoznatije web stranice o pećinama „Showcaves.com“ Jochen Duckeck, te brojni stručnjaci koji rade u vodećim krškim instututima i delegati zemalja u Međunarodnoj speleoeloškoj uniji.

 


19/06/2009 www.vjetrenica.com


Share this