Stop (krivo)lovu na vukove u Bosni i Hercegovini!

1.780 vukova je ubijeno u BiH u razdoblju od deset godina.  

 I pored toga što je BiH potpisala Bernsku konvenciju, ne postoji zakon koji štiti ovu vrstu. To je potpuno nekontrolisan (krivo)lov. Lovci iz susjednih zemalja dolaze u Bosnu i Hercegovinu u lov.
80% lovaca u lovačkim društvima nemaju poštovanja, ni etičkih normi.  U lovu na vuka, krivolovci ne biraju sredstva, koriste snajpere, automatske puške i mine.  

Bosna i Hercegovina i dalje zadržava stare, loše navike, gdje se organizovani masovni lov najavljuje kao kulturni događaj  u lokalnim medijima. Te sramotne ubilačke akcije na sve velike životinje, koje su pod zaštitom u susjednim zemljama, u Bosni i Hercegovini postaju vikend zabava, gdje učestvuju ljudi gotovo svih struktura društva, pa čak pozivaju i goste iz inozemstva u lov.

Tokom prošle zime, u Banjoj Luci, bilo je moguće vidjeti užasne scene, kao iz nekih srednjovjekovnih vremena ili divljeg zapada, gdje je  vožnjom kroz grad, s razapetim vukom na galeriji off-road vozila, "hrabri" lovac prezentovao najnoviji "trofej". Ovaj dirljiv prizor je promatran od strane javnosti, te je izazivao užas, zgražanje i osudu mnogih stanovnika grada.

Najnoviji statistički podaci pokazuju da je u periodu 1998-2008, 1780 vukova ubijeno u Bosni i Hercegovini. Populacija vukova je smanjena za 30%.

S obzirom da je vuk strogo zaštićena vrsta u zemljama EU i da je zaštićen u susjednim zemljama, nadamo se da će BiH uskoro pristupiti ozbiljnoj analizi na nivou države, glede ovog problema. Takva analiza bi pokazala da ugrožene vrste čak ni izdaleka ne ugrožavaju čovjeka i njegovu imovinu u mjeri u kojoj se prikazuje u institucijama zaduženim da brinu o divljim životinjskim vrstama u BiH. Vuk je jedna od žrtava stanja u državi, kao  i loših procjena. Nadamo se da će odgovorne institucije odlučiti da zaštite vuka prije nego što bude prekasno za ovaj fascinantnu životinjsku vrstu.    

Peticiju mozete potpisati na sljedecem linku:

http://www.change.org/actions/view/stop_hunting_of_wolves_in_bosnia_herzegovina  


07/01/2010 www.change.org/


Share this