Slučaj Tajan: Graditelji hidroelektrana jači od branilaca prirode

Još jednom se zakonska procedura proglašenja zaštićenog područja pretvorila u farsu. Prema zadnjem prijedlogu zakona, neke od najvećih prirodnih vrijednosti Tajana, uopšte neće biti zaštićene!


Nisu uvršteni ni vodopadi, ni pećine

Umjesto na skoro 10.000 hektara, kako je bilo predviđeno Nacrtom zakona, park prirode Tajan prostirat će se na površini od oko 3.500 hektara, stoji u konačnoj verziji zakona koji tek treba da se nađe u Skupštini ZDK-a. Konačna verzija zakona o proglašenju Tajana parkom prirode izazvala je žestoke reakcije Zavidovićana. Iz Nacrta je u konačnoj verziji izbačena vodozaštitna zona oko izvorišta Suha. U okvire parka nije ušlo ni izletište Kamenica koje predstavlja značajan turistički potencijal. Da apsurd bude veći, u park prirode nije ušao nijedan od dva vodopada u Kamenici, kao ni Lukina i pećina u Srednjoj stijeni koje se po bogatstvu pećinskog nakita uvrštavaju u red najljepših u BiH. Svoje mjesto u parku nije našlo ni Mašičko jezero.

- Razočarani smo jer je iz Zavidovića potekla inicijativa da se ovo područje proglasi Parkom prirode. Time smo htjeli da zaštitimo vodozahvat Suhe, sa kojeg se vodom snabdijeva cijela općina, kao i da damo impuls razvoju turizma na području Kamenice. Ovim zakonom ništa od toga nismo dobili - kaže Admir Bajraktarević, predsjednik Upravnog odbora Sportsko-naučno-istraživačkog kluba "Atom", koji je inicirao proglašenje Tajana parkom prirode.


06/01/2008 Dnevni Avaz


Share this