Simić: Izgraditi filtere za prečišćavanje

Apele da se Miljacka očisti niko, izgleda, ne uzima zaozbiljno. Prema riječima ministra privrede Abida Šarića, stanje u kakvom se Miljacka nalazi zapravo je ogledalo svih nas.

- Građani su uveliko krivi za sliku rijeke koju sada imamo. Kada bi se malo razvila i njihova svijest, ovaj problem bio bi manji. Također, završen je tender za nastavak čišćenja korita Miljacke od Otoke do RTV doma. Narednih dana očekujemo da bi se moglo krenuti s poslom. Još nam je samo ostalo da izaberemo izvođača - kazao je Šarić.

Prema riječima Jasminke Simić, rukovodioca Službe za sanitarnu kontrolu vode u VIK-u,  talog se stvara jer je nizak nivo vode, što je uzrokovalo globalno zagrijavanje.

- U ovu rijeku ulijevaju se potoci koji u sebi sadrže fekalne vode koje uzrokuju stvaranje  taloga bogatih za razvoj bakterija. Oni kao organske materije se brzo raspadaju pa otud neugodan miris. Rješenje je izgradnja filtera za prečišćavanje, što bi spriječilo izlijevanje fekalija u Miljacku. Ako nastavimo olako shvatati znakove globalnog zagrijavanja za koje smo mi uzročnici te posljedice niskog nivoa vode, kako u ovoj rijeci tako i u Bosni, mogla bi nam zaprijetiti i žeđ - kaže Simić.

Podsjeća na močvaru!

- Miljacka više nije rijeka nego smetljište. Zeleni talog koji se nakupio podsjeća na močvaru, a ako se ništa ne uradi, za koju godinu će to i postati. Rijeka koja je krasila grad postala je samo ruglo - kazala nam je jedna prolaznica.


31/08/2010 www.dnevniavaz.ba


Share this