Sarajevo je trenutno jedan od najzagađenijih gradova u Evropi

Količina prašine i sumpor-dioksida posljednjih nekoliko dana drastično je porasla i Sarajevo je trenutno jedan od najzagađenijih gradova u Evropi, izjavio je Martin Tais, ekspert za zrak u Federalnom hidrometeorološkom zavodu.

"Situacija je veoma ozbiljna i sa sigurnošću tvrdim da smo jedan od najugroženijih i najzagađenijih gradova u Evropi trenutno. Za samo nekoliko dana situacija je od veoma dobre došla do kritične. Početkom januara udio sumpor-dioksida u zraku je u prosjeku bio 60 mikrograma, u protekla tri dana bio je od 400 do 500 mikrograma, a udvostručena je i koncentracija prašine", rekao je Tais.

Prema njegovim riječima, do povećanog zagađenja proteklih dana došlo je i zbog toga što je nakon nestanka plina korišteno gorivo koje u sebi ima velike količine sumpora.

Zagađenju zraka, osim hladnog i stabilnog vremena, doprinosi i veliki broju neispravnih automobila koji ispuštaju veće količine štetnih gasova.

Iako je sredinom novembra prošle godine Policijska uprava u Novom Sarajevu dobila dva aparata za mjerenje ispušnih plinova iz vozila, ovi uređaji još nisu u funkciji.

"Obuka policijskih službenika za korištenje ovih aparata je završena, probni rad je izvršen, ali je došlo do tehničkih problema. Naime, nisu nam još isporučeni filteri kojima bismo provjeravali vozila koja koriste dizel. Također, s obzirom na velike hladnoće odlučili smo da sačekamo zatopljenje kako bismo ih počeli koristiti i neregularna vozila slati na vanredni tehnički pregled", kazao je načelnik ove policijske uprave Halid Ganija.

Spas donose vjetar ili snijeg

Kvalitet zraka ni u narednim danima neće biti ništa bolji sve dok ne dođe do promjene vremenskih prilika, odnosno ukoliko ne počne padati snijeg ili puhati vjetar.

Tais navodi da su sve službe koje prate stanje zraka u pripravnosti, ali da još nema potrebe za proglašenjem vandredne situacije.

"Kao mjere predostrožnosti građanima koji boluju od hroničnih bolesti mogu samo preporučiti da izbjegavaju duži boravak vani dok traje ova situacija, posebno u jutarnjim i večernjim satima", istakao je Tais.


12/01/2009 Nezavisne novine


Share this