Sarajevo dobilo opremu za polumobilno mjerenje kvaliteta zraka

Sarajevo je dobilo modernu opremu za praćenje zagađenosti zraka, što znači da će građani Sarajeva sa kašnjenjem od svega pola sata moći znati stepen zagađenja.
I kada ga saznaju, šta će se onda desiti?
Ministarstvo će opet izdati apel i onda će termoelektrana Kakanj, potaknuta apelom, prestati da zagađuje zrak?

Da li će se apel odnositi i na budućeg stranog vlasnika dijela termoelektrane Kakanj?Polumobilna stanica za mjerenje kvalitete zraka

Ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo (KS) Abid Jusić sa saradnicima obišao je danas polumobilnu stanicu za mjerenje kvaliteta zraka, koja je postavljena jučer na Otoci. Jusića je o radu stanice upoznao Adolf Patters, stručnjak za poslove automatskog mjerenja kvaliteta zraka, saopštila je Press služba KS. Moderna stanica donirana je od austrijske pokrajne Koruška, u skladu sa Protokolom o saradnji između Vlade Koruške - Austrija i Vlade KS, na osnovu ugovora o donaciji koji su potpisali 10. decembra prošle godine u Klagenfurtu ministar za zaštitu okoliša, prirodu i vode Reinhard Rohr i ministar Jusić.

- KS je zahvalan Koruškoj na donaciji ove polumobilne stanice, jer će se uvođenjem automatskog mjerenja kvaliteta zraka olakšati vršenje monitoringa, te poduzimanje pravovremenih mjera u funkciji zdravlja stanovnika.

Stanica će za početak biti na Otoci, jer je tu najveći stepen zagađenosti, kazao je Jusić.

Planirano je da stanica bude povezana sa još dvije, stacionarnom i mobilnom.

Na osnovu podataka iz sve tri stanice, vršiće se savremeniji monitoring kvalitete zraka u KS, a istovremeno će biti povezane sa stanicama kojima upravlja Federalni meterološki zavod.

- Ovo je mobilna stanica za mjerenje kvaliteta zraka, koja prvenstveno mjeri parametre prašine, sumpor dioksida, karbon monoksida i ozona zajedno sa meterološkim komponentama brzine vjetra, atmosfere, vanjske temperature, i zahvaljujući modernoj tehnologiji podatke šalje preko GPRS-a na internet, pojasnio je Patters, te dodao kako je ovo prvi značajan korak za realizaciju automatske mreže stanica.

Prema njegovim riječima, od danas Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša KS ima mogućnost da istovremeno vrši mjerenje bitnih parametara, čije će rezultate dobivati svaka pola sata.

- Nećete više morati čekati 24 sata da se saznate koliki je stepen zagađenosti u Sarajevu, dodao je Patters.


17/01/2008 ONASA


Share this