Saopštenje "Vodovoda i kanalizacije" o Vrelu Bosne

Sarajevsko javno preduzeće "Vodovod i kanalizacija" je, u povodu zagađenja vode na Vrelu Bosne, 3. juna objavilo "Obavještenje za građane kantona Sarajevo", koje umjesto cjelovite informacije samo otvara nova pitanja.Pa da navedemo neka:

 • Ukoliko je Vodovodu bilo poznato još od 1998. da u vodama Vrela Bosne ima bakterija i da kao takva nije za piće, zašto o tome nije i ranije obaviještena javnost?
 • Pošto je Vodovodu očito poznato "da na području Igmana-Bjelašnice postoje registrovani javni subjekti koji nisu priključeni na postojeći kanalizacioni sistem već koriste svoje septičke jame", da li je moguće da taj spisak javnih objekata "Vodovod" i objavi?
  Da li je nadležno Ministarstvo upoznato s tom listom?
  Također, da li bi "Vodovod" taj spisak mogao predati kantonalnoj i federalnoj inspekciji pošto oni izgleda još uvijek nisu u stanju da pronađu izvore zagađenja na Igmanu i Bjelašnici?
 • U obavještenju "Vodovoda" uopšte nije spomenuta kanalizacija na Igmanu i Bjelašnici kao mogući uzročnik zagađenja voda Vrela Bosne.
  Da li je "Vodovod i kanalizacija" odgovoran za održavanje kanalizacije na Bjelašnici na Igmanu?
  Zašto je kanalizacija na Igmanu i Bjelašnici u lošem stanju?
  Da li njen kapacitet odgovara potrebama novoizgrađenih objekata?
  Ukoliko je "Vodovodu" bilo poznato da njen kapacitet nije adekvatan potrebama novih objekata, zašto na vrijeme nisu preduzete mjere da se to riješi?

16/06/2010 Eko akcija


Share this