Sanacija Velike aleje?

Drvored koji već 111 godina krasi Veliku aleju na Ilidži i po kojem je prepoznatljivo izletište Vrelo Bosne odnedavno propada. Naime, platani i divlji kesteni su oboljeli i neophodno ih je što prije zaliječiti ili zamijeniti novim.

- Uprkos zabranama, sve vrijeme odvija se saobraćaj, pa su česta i mehanička oštećenja stabala, a zabilježeno je i štetno djelovanje izduvnih gasova. Na nekim dionicama aleje vršeni su prokopi i dodatno je oštećeno korijenje drveća. Zbog toga je opadala vitalnost stabala i paralelno je dolazilo do napada insekata i gljiva truležnica - kazao nam je Abid Jusić, ministar prostornog uređenja KS.

Zbog ovakvog stanja, nužno je što prije izraditi projekt obnove Velike aleje od Hrasničke ceste do Vrela Bosne, smatra Osman Delić, direktor JU Spomenik prirode "Vrelo Bosne".

- Početkom naredne sedmice inicirat ću okrugli sto, na koji ću pozvati resornog ministra, predstavnike Zavoda i Šumarskog fakulteta kako bi izradili kvalitetan projekt sanacije drvoreda, uključujući liječenje i uklanjanje oboljelog drveća te eventualnu sadnju zamjenskih stabala. Vlada KS je za uređenje Velike aleje izdvojila 95.000 KM - ističe Delić.


Autor: A. KRCIĆ

15/05/2009 Dnevni Avaz


Share this