Sačuvajmo prirodne ljepote Bosne i Hercegovine

Mi, studenti treće godine smjera Ekologija na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu, ovim putem želimo da vam ukažemo na dešavanja u našoj okolini, kojih niste dovoljno svjesni ili ne želite biti svjesni.

Da li ste uopšte upoznati s tim da je Vlada Federacije BiH jednoglasno usvojila informaciju o toku priprema za izgradnju tridesetak novih elektroenergetskih objekata tokom nekoliko narednih godina.

Riječ je o 6 termoelektrana, 14 hidroelektrana, 6 vjetroelektrana i velikom broju mini-elektrana, koje će najvećim dijelom graditi dvije federalne elektroprivredne kompanije. Već u ovoj godini Elektroprivreda  BiH samostalno će započeti gradnju HE Vranduk (prvog većeg energetskog objekta nakon pauze od 20 godina), vjetroelektrane na platou Podveležja i 12 mini-elektrana na Neretvici.

Mi jednostavno ne želimo da ova odluka bude u nizu drugih koje su prošle nezapaženo.

U čemu je dobit, a u čemu šteta građana Bosne i Hercegovine??

U nekim zemljama je jedan litar vode skuplji od jednog litra nafte. U mnogim zemljama djeci nije dostupna niti voda za piće.

A Bosna i Hercegovina je jedna od rijetkih zemalja koja je još uvijek bogata vodom. Kad smo to mi odlučili da nam je svejedno imamo li zdravu i čistu vodu, zdrav i čist zrak, zelene šume?

Živimo u okolini koja već štetno djeluje na naše zdravlje.

Nekad smo mogli izaći na terasu i udahnuti svjež zrak. Danas moramo posjetiti jednu od naših planina da bi udahnuli čist zrak. Nema para!

Nekada smo se  mogli odmarati i uživati u ljepoti rijeka naše BiH.  Sada idemo na more ako sebi možemo priuštiti barem tri do sedam dana odmora. Ali - sve rijeke, koliko god ih mi zagađivali, ulijevaju se u mora i okeane.

Hoće li naše rijeke i potoci biti zabranjeni za prilaz nama, građanima ove zemlje?

Uče nas da je Bosna i Hercegovina siromašna zemlja.

Nije! Bosna i Hercegovina je prepuna prirodnih ljepota i raznolikosti.  Ako ne vjerujete nama...vjerujte svojim ocima. Pogledajte slike.

U tome želimo uživati besplatno, a ne da nam sve to postane luksuz. Zašto ne bi povećali broj zaposlenih kroz očuvanje prirode i turizam, a ne kroz nepovratno uništavanje bogatstva i ljepota naše zemlje?

Fabrike vode? Etno sela? Sir? Ribolov? Paradajz? Trešnje? Šta tome fali??

Zašto dopuštamo da odluke o uništavanju i  degradaciji naše okoline prolaze nezapaženo?

Zašto ne odlučujemo?

Zašto se ne uključujemo? Zašto ne podržimo stanovništvo sa područja Vranduka, kojem je oduzeta mogućnost izjašnjavanja?

Bosna i Hercegovina je zemlja kojom hodamo i koju volimo. Želimo je sačuvati.

Ne želimo je uništiti za dobrobit nekih rijetkih među nama.

Ne želimo više šutiti o greškama naših roditelja. Ne želimo više šutiti ni o čijim greškama.


05/03/2010


Share this