Prvi korak je sanacija drvoreda u Velikoj aleji

Predsjedavajući Skupštine KS Denis Zvizdić i ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Abid Jusić ozvaničili su jučer početak rada JU Spomenik prirode "Vrelo Bosne" zasadivši crveno cvjetni kesten.

- Prvi projekt, koji ćemo raditi u saradnji sa Šumarskim fakultetom, jeste sanacija Velike aleje. Prije svega, utvrdit ćemo u kakvom je stanju drvored, kako ga je moguće sanirati, način revitalizacije, odnosno liječenja ili zamjene stabala.... Puno je planova, ali finansijska situacija, nažalost, limitira veće projekte, barem u ovoj prvoj godini - kazala je Zijada Krvavac, pomoćnica ministra za zaštitu okoliša.

Direktor Ustanove Osman Delić rekao je da imaju u planu educirati posjetioce kako da se ponašaju na području zaštićene zone.

- Imamo u planu od naredne godine naplaćivati ulaz. To će biti neki simboličan iznos, koji ćemo kasnije uložiti u održavanje. Već sedam dana nema nelegalnih prodavača na izletištu - kazao je Delić.

Prema njegovim riječima, na ovom izletištu više nema roštiljanja, što su građani Sarajeva s odobravanjem prihvatili.

Promovirana nošnja


Kako bi privukli što veći broj turista, dosadašnja nošnja kočijaša, izgled kočija i konja totalno su izmijenjeni, što je jučer i promovirano. Naime, kočijaši će od sada nositi jednoobraznu tradicionalnu nošnju.

- Uniforme su dobila 32 kočijaša, koliko ih je dobilo odobrenje za obavljanje ove tradicionalne djelatnosti, po kojoj je Sarajevo prepoznatljivo u svijetu - pojasnila je Krvavac.Autor: A. KRCIĆ

08/05/2009 Dnevni Avaz


Share this