Proljećno uređenje grada, povodom Dana planete Zemlje – Zavidovići 2010

Čišćenje Zavidovića i ulična kampanja povodom Dana planete Zemlje

Mjesto: Općina Zavidovići
Lokalitet: MZ „Klek“ – Eko park „Đurića gaj“ sa okolinom
Vrijeme realizacije: 07.04 – 22.04.2010.godine

Odgovorne osobe:
1. Husanović Amra, U.G. Centar za majke „Plamen“ Zavidovići
2. Keserović Aldin,   U.G. „Sadnice Mira“ Zavidovići
3. Šćekić Milan, U.G. „Sadnice Mira“ Zavidovići

Akteri:
4. Volonteri U.G. „Sadnice Mira“ Zavidovići
5. Volonteri U.G. Centar za majke „Plamen“ Zavidovići
6. Savjet  MZ „Klek“


U skladu sa predmetom JKP „Radnik“ br.515-87-01/10 od 19.03.2010.godine i inicijativom Općinskog načelnika, uzeli smo aktivno učešće u proljetnom uređenja grada, a povodom obilježavanja Međunarodnog Dana planete Zemlje.

Glavni cilj nam je bio: Podizanje ekološke svijesti građana općine Zavidovići o potrebi zaštite životne sredine  kroz akcije proljećnog uređenja grada, a povodom obilježavanja Dana planete Zemlje.
Postavljeni specifični ciljevi su nam bili :    
a) Promocija zdravog načina života kroz aktueliziranje zaštite i održavanja gradskog zelenila.
b) Promocija vrijednosti građanskog društva kroz ekološki volonterizam.

Od ukupno 25 planiranih rejona šire gradske zone, naša udruženja su preuzela odgovornost za uređenje Sektora 5 u MZ „Klek“ - Eko park „Đurića gaj“ sa okolinom. U sklopu akcije obavili smo obilazak pomenutog rejona, napravili plan aktivnosti, odredili odgovorne osobe i dva puta izazli u akciju čišćenja i uređenja.

Ovu priliku koristimo da zahvalimo našim prijateljima iz Ambasade lokalne demokratije Zavidovići, koji su nam pomogli kod odvoza otpada i nabavke kesa za prikupljanje otpada.

Želimo napomenuti da smo sav otpad na našem lokalitetu prikupljali selektivno (papir, staklo, plastika i ostale vrste otpada u posebne vreće) i odložili prikupljeni otpad na za to predviđene lokacije.

U sklopu obilježavanja Dana planete Zemlej, održali smo Uličnu kampanju i tom prilikom smo prikupljali potpise građana na pitanje: Da li ste da političke stranke/partije u BiH trebaju imati veću zastupljenost pitanja okoliša/životne sredine  (BELLS standardi) u  svojima programima na narednim izborima 2010. godine.

Ovo smo pitanje postavili jer smo uočili da je zastupljenost tema okoliša u programima političkih stranaka na marginama dešavanja, a mi se zalažemo da problematika okoliša bude bar ravnopravna sa drugin sferama življenja i rada u loklanim zajednicama. Na to nas upućuju istraživanja BELLS pokreta u BiH - koja su pokazala da političke stranke ne prepoznaju okoliš kao jedan od prioriteta u svojim programima.

Zabrinuti zbog teškog ekološkog stanja u zemlji, sporog donošenja zakonskih propisa i primjene istih kao i nebrige za zdravlje naših građana članice BELLS pokreta održali su ulične kampanje u Bihaću, Brčkom, Bugojnu, Doboju, Loparama, Sarajevu, Tuzli, Zenici i Zavidovićima u trajanju od 11:00h – 13:00h. U Zavidovićima smo u pomenutom periodu prikupili 159 potpisa građana.

Zavidovići, 27.04.2010.godine
     Koordinator akcije, Milan Šćekić

  Predsjednik U.G. „Sadnice Mira“ Zavidovići

Milan Šćekić
29/04/2010


Share this