Prokoško jezero u katastofalnom stanju

 

Na Prokoškom jezeru na planini Vranici, koje je još 2005. godine proglašeno spomenikom prirode, i dalje se nelegalno grade vikendice iz kojih se sva kanalizacija i otpadne vode slijevaju u jezerce...

Prokoško jezero u katastofalnom stanju

 

Na Prokoškom jezeru na planini Vranici, koje je još 2005. godine proglašeno spomenikom prirode, i dalje se nelegalno grade vikendice iz kojih se sva kanalizacija i otpadne vode slijevaju u jezero...

Gotovo trećina jezera je pretvorena u močvaru, ali to nije potaklo općinske vlasti da zaustave nelegalnu gradnju na jezeru, gdje se, uz postojećih 250, grade i nove vikendice. Mjesno stanovništvo tvrdi da svako može za 15.000 do 20.000 KM dobiti zemljište na kojem mu se izgradi brvnara, bez ikakvih papira.

Pretvaranje Prokoškog jezera u močvaru prirodnim bi se putem desilo za nekih 500 do 600 godina, ali ako se nastavi trend sadašnjeg zagađivanja jezera i destrukcije njegove okoline, te remećenja prirodnog vodosnabdijevanja, zamočvarivanje bi se moglo desiti u narednih 50 godina. Prve aktivnosti koje moraju biti urađene su izmještane ovih vikendica i istraživanje ribne osnove, nakon čega može započeti obnova jezera, ubacivanjem riba koje jedu trstiku. Za autohtono stanovništvo, koje se bavi stočarstvom, biće izgrađeno tzv. etno selo na dozvoljenoj udaljenosti od jezera, jer u oblasti jezerskog sliva ne smije biti nijedan objekat. "Potrebno je da ukažemo na nužnost intervencije, jer ako ovi negativni procesi budu nastavljeni u narednih nekoliko godina, više neće biti moguće spasiti jezero", kazao je Nusret Drešković, viši asistent na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu na višednevnom seminaru za novinare, kojeg su organizovali Media plan institut i njemačka fondacija "Heinrich Boll". Prema njegovim riječima, ako ciljevi i zadaci iz Studije upravljanja Prokoškim jezerom budu realizirani u nekoliko narednih godina, to će biti jasna poruka svim ostalim koji grade nelegalno i neracionalno koriste resurse u drugim zaštićenim područjima da to ne mogu više raditi i da će snositi posljedice. Prokoško jezero je jedno od pet najstarijih ledničkih jezera na Balkanu. Nalazi se na 1.670 metara nadmorske visine, a od Fojnice je udaljeno 22 kilometra. U jezeru je još uvijek ostala endemična vrsta vodozemca triton ili čovječija ribica, kako ga zove lokalno stanovništvo, ali je njegov opstanak ugrožen uzgojem pastrmke koja se hrani tritonom. Rasprostranjeno i sistematsko potcjenjivanje bh. bogatog prirodnog nasljeđa danas predstavlja najveću prijetnju biološkoj raznolikosti i očuvanju okoliša u BiH, koja ima jako bogatu floru i faunu, sa brojnim endemičnim vrstama, i uzimajući u obzir njenu malu površinu od 51.129 kvadratnih kilometara, prema gustoći vrsta i njihovom diverzitetu, spada u prvih pet zemalja u Evropi.


24/09/2007 FENA


Share this

Prvo bih vas sve

Prvo bih vas sve pozdravio,posebno organizatore ove inicijative.Zahvalan sam vasem radu, informacijama koje dostavljate i koje rado citam. Sve cestitke od mene i mozda jedan prijedlog da otvorite knjigu gostiju na pocetnoj stranici. Sve najbolje i puno srece u vasem buducim akcijama. Pozdrav iz Zavidovica.