Problematika gradnje hidroelektrana na Uni: "Inžinjeri bez granica" iz Italije u Bihaću

Oni su dio volonterskog udruženja "Inžinjerstvo bez granica Firenca" (Ingegneria Senza Frontiere Firenze) i bave se edukacijom o utjecaju tehnologije na društvo i okoliš unutar njihovog Univerziteta, te pojektima međunarodne saradnje. 

Nakon što su došli na znanje o velikom broju projekata hidrocentrala koji bi uzrokovali teške posljedice prirodi i okolišu Bosne i Hercegovine, ova grupa volontera je odlučila da upozna bolje situaciju. 

Ono što su saznali ih je zapanjilo, u Bosni i Hercegovini je trenutno planirano više od 180 hidrocentrala raznih dimenzija na nekim od najljepših rijeka u Evropi, oko kojih je planirano oko 150 projekata hidroenergije u Republici Srpskoj, a ostatak u Federaciji.

Aktivisti iz ove organizacije nisu oklijevali nakon što su saznali šta se dešava i odlučili su doći da upoznaju ljude i organizacije koje promiču važnost očuvanja prirode i okoliša, kako bi pomogli na bilo koji način. Između ostalog, imali su priliku da upoznaju i neke članove Udruženja ABC iz Bihaća.

Naravno, jedan od projekata koji im je posebno privukao pažnju bio je prijedlog izgradnje brane u kanjonu Unca. Ovaj projekt koji je već bio studiran u prošlom stoljeću, u zadnjih deset godina je ponovo ušao u sferu politike i vlasti su već par puta pokušale ubaciti ovaj projekat u prostorni plan sliva rijeke Une. Nakon protesta građana ideja da se gradi velika brana u kanjonu Unca je napuštena, no lokalne vlasti su se vratile sa novim nizom prijedloga o izgradnji manjih hidrocentrala.

Posljednja od frapantnih informacija je prijedlog gradnje  hidroelektrana na jednom od najljepših slapova na Uni i u regionu, Štrbačkom Buku. Iz dokumentacije koju je lokalna vlast poslala Federalnom Parlamentu se vidi da ne postoji jasna politika o tome šta se želi postići njihovom izgradnjom.  

Za koga bi se gradile ove male hidrocentrale i kome je potrebna energija koju bi proizvodile,  pitanja su na koja ovi dokumenti ne odgovaraju. Ovi projekti, iako manji u odnosu na originalni projekat hidroelektrane Unac sa umjetnim jezerom, mogu biti jednako štetni po prirodu i okoliš, a ukoliko se dopusti izgradnja više ovakvih struktura, njihov utjecaj bi mogao biti i štetniji od prvobitno zamišljenog  projekta u kanjonu Unca.

Iako naučna istraživanja svjedoče o devastaciji koju donosi izgradnja malih hidroelektrana, ova tehnologija se idalje prodaje kao "čista" energija. Među važnijim činjenicama protiv izgradnje jedne male hidrocentrale je sam proces gradnje, te prekid koji MHE predsavljaju riječnom ekosistemu i rijeci kao cijelini.

Opčinjeni ljepotom Une i prirodnim bogatstvom regije, članovi organizacije  "Inžinjerstvo bez granica" iz Firence su odlućili da nastave raditi zajedno sa lokalnim udruženjima na očuvanju okoliša i održivom razvoju

U nastavku možete pogledati dokumentarac koji su snimili volonteri iz Firence tokom njihovog prvog putovanja u aprilu ove godine da bi u Italiji širili vijesti o problemima neodržive izgradnje hidrocentrala u Bosni i Hercegovini, posebno na prelijepoj rijeci Uni.

 


24/09/2014 abc.ba


Share this