Priče montirane da bi se obezvrijedila jezera

Na novinske tekstove o odlaganju radioaktivnog otpada u Ramsko, Jablaničko i Buško jezero, koje su obavljali francuski pripadnici SFOR-a, reagirao je fra Mato Topić, gvardijan Franjevačkog samostana Rama-Šćit i predsjednik Inicijativnog odbora za ekološku i turističku kotu Ramskog jezera.

- Sva priča je ispričana a da nigdje nije naveden izvor informacija, zatim priča je puštena pred pripreme za turističku sezonu, za koju se nama najavljuje veliki broj turista, sportista i hodočasnika - kaže fra Topić.

Ističe da svojom reakcijom želi braniti samo status tih jezera i stanovnike koji žive na njihovim obalama.

- Sumnje u dobronamjernost teksta potkrepljujem pitanjima: Ako je to istina, kako znaju da se otpad bacao samo u Ramsko, Jablaničko i Buško jezero? Što je s ostalim jezerima u BiH - govori gvardijan.

Napominje da općina Prozor/Rama traži stalnu ekološku i turističku kotu Ramskog jezera, Tomislavgrad traži pravo na obeštećenje od vlasnika hidroelektrane iz Hrvatske, a za Jablaničko jezero traži se učvršćivanje kote u stalnim okvirima. Osim toga, Prozor/Rama, Jajce, Jablanica i Konjic traže udvostručenje obeštećenja koje dobivaju za potopljene površine, ističe naš sagovornik.

Zaključuje da je cilj teksta ta jezera proglasiti zagađenima kako ne bi imala turističku vrijednost i kako bi bila korištena samo za proizvodnju struje.

Traži se hitna reakcija nadležnih

Senzacionalan tekst o tajnom odlaganju radioaktivnog otpada u Prozoru je izazvao veliko uznemirenje i zabrinutost. Iako je veliki broj onih koji u te priče ne vjeruju, jer sve djeluje neuvjerljivo, mnogo je i onih koji, znajući koliko je naša vlast nesposobna da takve akcije spriječi, traže od nadležnih da istraže te glasine. U Općini kažu da su se odmah obratili kantonalnim i federalnom organima sa zahtjevom da poduzmu mjere na utvrđivanju prave istine.


Autor: H. MANOV

10/02/2009 Dnevni Avaz


Share this