Prekid dotoka nafte u Rafineriju Brod?

Već određeno vrijeme ulicama Slavonskog Broda širi se neugodni miris koji je alarmirao stanovništvo i vlasti tog grada. Zbog indicija da je miris posljedica zagađenja iz Rafinerije Brod zatraženo je mjerenje štetnih materija u vazduhu. Prvi rezultati nisu uočili zagađenje, a mjerenje će se nastaviti narednih deset dana.Međudržavni problem

- Gradonačelnik Slavonskog Broda je uputio pismo ministrici za zaštitu okoliša sa zahtjevom da se riješi ovaj međudržavni problem. Iako su u odgovoru naveli da će poduzeti sve aktivnosti, problem je u tome što BiH nije potpisnica Espoo sporazuma o prekograničnom zagađenju i nije dužna išta uraditi - izjavili su u Uredu za odnose sa javnošću Gradske uprave Slavonskog Broda.

Ako se ništa ne uradi po pitanju smanjenja zagađenja i emisije štetnih materija u Gradskoj upravi Slavonskog Broda spremni su poduzeti i radikalne mjere.

Zdravlje najvažnije


- Ukoliko se ništa ne bude moglo učiniti poslat ćemo zahtjev JANFA (Jadranski naftovod) da obustavi dotok sirove nafte prema rafineriji u Brodu. Mi ipak razmišljamo da će doći do kontakta sa Rafinerijom i da ćemo zajednički postići rješenje. Ako se ništa ne učini, to je poslednja mjera, jer moramo štiti zdravlje ljudi. To je najvažnije od svega - rekao je za "as" Marinko Krpan, portparol gradske uprave.

Kontakti između čelnih ljudi dva susjedna grada su uspostavljeni i podaci koji se dobiju analizom u Slavonskom biće proslijeđeni u Bosanski Brod. Kako ističu u Gradskoj upravi Slavonskog Broda, komunikacija je uspostavljena i oni čekaju reakcije. Problem nije bezazlen i zajednički je, pa se očekuju reakcije i rješenje kako do obustave dotoka nafte ne bi došlo.

Svi zauzeti

U Rafineriji Brod nisu čuli za ovaj problem iako ih od Slavonskog Broda dijeli tek rijeka Sava. Načelnik Općine, Milovan Čelek nije odgovorio na telefonski poziv, a Vojin Mitrović, iz Udruženja naftaša RS-a također nije mogao razgovarati na ovu temu.


05/03/2009 AS


Share this