Postavljene stanice za mjerenje zagađenja zraka

U Sarajevu su postavljene mjerne stanice koje će, moguće je već sada predvidjeti, vrlo brzo postati vrući krompir u rukama vlasti, jer već juče su na Otoci izmjerene kritične vrijednost azotnih oksida.

Jusić: Moguća i vožnja par - nepar
Stanica jučer pokazala povećane vrijednosti nitrogen oksida...
22.10.2008. 10:13

Na raskrsnici ulica Hamze Hume i Alipašina jučer su predstavljene stacionarna i mobilna stanica namijenjene za automatsko mjerenje kvaliteta zraka. Kako nam je kazao Abdulfetah Hadžić, rukovodilac laboratorije Zavoda za javno zdravstvo KS, ovo je prva mobilna stanica u BiH koja će na nekoliko kritičnih raskrsnica u gradu mjeriti kvalitet zraka.

- Stanica trenutno pokazuje povećane vrijednosti nitrogen oksida što je posljedica frekventnog saobraćaja. Prašina je u okviru normalnih vrijednosti, a bit će povećana kada bude magla, naročito u dijelu prema Ilidži. Osim saobraćaja, potrošnje uglja i sličnih zagađivača, zimi na kvalitet zraka utječu i nepovoljne atmosferske prilike. Nemamo strujanja zraka, a velike su temperaturne inverzije - kazao je Hadžić i dodao da ako stanica pokaže veće vrijednosti, štab pri Ministarstvu prostornog uređenja odlučuje šta preduzeti.

Ministar Abid Jusić kazao je da postoji plan djelovanja u takvim situacijama.

- Jedna od mjera je smanjenje korištenja automobila, a druga što više koristiti plin kao energent za grijanje. Također, jedna od mjera je i nekadašnja vožnja par - nepar. Volio bih da je nikada ne donesem, ali ukoliko dođemo do pokazatelja koji nas na to upućuju, posegnut ćemo za tom mjerom - rekao je Jusić.

Mobilna

Mobilna monitoring stanica smještena je u kombi "citroen", a predviđena je za praćenje kvaliteta zraka na raznim lokacijama. Mjerit će posebne parametre poput benzena i drugih štetnih čestica koje imaju visoku toksičnost.

Stacionarna

Na displeju stacionarne stanice smještene kod tramvajskog stajališta Skenderija građani će moći očitati kvalitet zraka. Zelena boja na nekom parametru označava prisutnost štetnih čestica u dozvoljenim granicama, žuta iznad granice, a crvena visoku. Osim tih podataka na raspolaganju su i meteorološki pokazatelji temperatura, brzina vjetra...


Kvalitetnije praćenje zagađenosti vazduha

Datum: 21.10.2008 18:58
Autor: Nermina Voloder

Mobilna i stacionarna stanica za automatsko praćenje kvaliteta zraka mjerit će oko deset parametara kvaliteta zraka, a rezultati će biti svakodnevno prezentirani na displeju stanica i web stranici Zavoda za javno zdravstvo KS, kazano je jučer na prezentaciji.

Kvalitetnije praćenje zagađenosti vazduha

 

Dosadašnjom metodom praćenja dobijan je jedan podatak o kvaliteti zraka unutar 24 sata za prethodni dan. Uspostavljanjem automatskog praćenja, pouzdanost i brzina informacija je veća i kvalitetnija.

Abdulfetah Hodžić, rukovodilac laboratorija u Zavodu za javno zdravstvo, kazao je kako će građanima biti na raspolaganju podaci o temperaturi, vlažnosti zraka, brzini i smjeru vjetra, ali i nivou štetnih čestica, kao što su prašina, sumpor-dioksid, azorni oksidi, ozon.

"Stanice će, također, pratiti zagađivače zraka koji nastaju kao posljedica lošeg sagorijevanja goriva u automobilima. Ovim putem građani će moći na osnovu informacija odlučiti da li će taj dan voziti automobil, da li će izlaziti napolje ili otići na izlet van grada", kazao je Hadžić.

Ministar za prostorno uređenje i zaštitu okoliša KS Abid Jusić istakao je kako je dobijanje podataka o stanju zraka od izuzetnog značaja i zbog nepovoljnih klimatskih uslova i geografskog položaja Sarajeva.

"Uz posjedovanje ove mobilne stanice zimski kritični period koji je pred nama dočekujemo mnogo spremniji, a i primjena plana interventnih mjera u slučajevim prekomjernog zagađenja zraka bit će operativnija. Nastavit ćemo kontrolu zagađivanja iz ložišta, inspekcijski nadzor, a i stvoriti pretpostavke kako bi se prirodni gas očuvao kao osnovni energent za zagrijavanje", kazao je Jusić.

Kako je rečeno juče na prezentaciji, boja pojedinog parametra odražava trenutno stanje. Zelena označava vrijednost u dozvoljenim granicama, žuta vrijednost iznad graničnih, a crvena visoke vrijednosti zagađenja zraka.

 


22/10/2008 Dnevni Avaz, Nezavisne novine


Share this