Policija i Općina onemogućuju zaštitu Vjetrenice!

Speleološka udruga "Vjetrenica" Popovo polje uputila je otvoreno pismo ministru unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona Zoranu Krešiću u povodu posljednjih događanja u općini Ravno, a u kojem izražava žaljenje što se policija "nepromišljeno stavlja na stranu nasilnih akcija općine Ravno kojima je cilj onemogućiti zaštitu Vjetrenice".

"Policija je prisustvovala protuzakonitom i nasilnom provaljivanju vrata Vjetrenice koje je u utorak, 12. maja izvela općina Ravno, a dan kasnije došla je u obilazak i zaprijetila krivičnim progonom članu Speleološke udruge, koji je omogućio davno najavljenu posjetu mješovite grupe gimnazijalaca iz Sarajeva i Švedske", kazao je predsjednik Speleološke udruge Vjetrenica Popovo polje Ivo Lučić.

Naime, policija iz Ravnog navodi kako je postupila po odluci Općinskog vijeća.

"To pokazuje da policija ne zna zakone te da je grubo zloupotrijebljena kao privatna zaštitarska služba jedne grupe lokalne vlasti", kazao je Lučić te dodao da je prije nekoliko sedmica federalni ministar okoliša Nevenko Herceg kazao da je "Vjetrenica spomenik prirode te je kao takav izuzet iz nadležnosti općinskih vlasti".

Iz tih razloga iz Speleološke udruge Vjetrenica Popovo polje pozivaju kantonalnog ministra unutrašnjih poslova Zorana Krešića i druga nadzorna tijela da ispitaju zakonitost postupanja policije, poduzmu potrebne mjere i o njima obavijeste javnost.

Iz spomenute Udruge ponavljaju da niko nema pravo odlučivati ili bilo što poduzimati u Vjetrenici dok se za to ne stvore zakonski i institucionalni uvjeti, te dok se na temelju toga ne formira Zavod za zaštitu prirode koji treba propisati mjere postupanja.

Inače, Vjetrenica je uvrštena na Smaragdnu mrežu Vijeća Evrope, što biološki najbogatijoj svjetskoj špilji jamči zaštitu, "pa bi Bosna i Hercegovina mogla zbog Vjetrenice doživjeti međunarodnu blamažu", navodi Lučić.

Ističe kako se Speleološka udruga "Vjetrenica-Popovo polje" nekomercijalno i dobrovoljno brine o Vjetrenici, koja je i bila povod njenom osnivanju, te je razvila programe istraživanja, zaštite i popularizacije Vjetrenice koji su okupili vodeće svjetske stručnjake, i iz kojih je programa proizišla i kandidatura Vjetrenice za Svjetsku listu i prijedlog proglašenja nacionalnog parka s elementima strogog rezervata.

Općina Ravno odobrila je i priključenje pumpe za crpljenje vode iz Vjetrenice, a to je, kako navodi Lučić, protivno svim ekološkim običajima.

Također, Elektroprivreda Herceg-Bosne isključila je struju Vjetrenici, zbog čega nije moguć monitoring određenih ekoloških uvjeta.

Speleološka udruga neće dopustiti nikakvu upotrebu Vjetrenice do izgradnje pravnog i institucionalnog sistema koji će jamčiti očuvanje njenih prirodnih vrijednosti, istaknuo je Lučić.

14/05/2009 FENA


Share this