Peticija za zaštitu Vjetrenice

Vašim potpisom podržite borbu za zaštitu ovog dragulja naše prirode i neprocjenjivog dijela svjetske baštine!

MINISTARSTVU OKOLIŠA I TURIZMA
FEDERACIJE BIH
n/r Ministra gosp. Nevenka Hercega

 

PETICIJA

ZA ZAŠTITU PEĆINE VJETRENICA I PODRŠKU SPELEOLOŠKOJ UDRUZI „VJETRENICA- POPOVO POLJE“


Izražavamo duboku zabrinutost činjenicom da se naš kolega i prijatelj Ivo Lučić morao odlučiti na radikalnu mjeru štrajka glađu zbog opasnosti koja prijeti Vjetrenici, prirodnom blagu čija je zaštita u nadležnosti Vašeg Ministarstva.

Nalazi istraživanja koja su posljednjih godina sproveli članovi Udruge Vjetrenica zajedno s brojnim prominentnim istraživačima iz zemlje i svijeta upućuju da je Vjetrenica po podzemnom biodiverzitetu najbogatija pećina u svijetu. Čak i ako se zanemare sve zakonske i institucijske manjkavosti trenutnog okvira zaštite Vjetrenice, te prenebregnu mišljenja svjetskih naučnika i stručnjaka koja je visoko vrednuju, već sama činjenica da je u pitanju riznica podzemnog života bila bi dovoljna osnova za momentalno pokretanje procesa ponovne evaluacije stepena zaštite Vjetrenice i što hitnije primjene adekvatnih mjera zaštite.

Stoga tražimo od Vas da učinite sve što je moguće da se otkloni razlog Lučićeva štrajka i da preuzmete odgovorost za zaštitu ovog prirodnog dobra unutar vaših nadležnosti. Na taj način će se jednoj neodgovornoj grupi ljudi u lokalnoj sredini signalizirati da svjetska vrijednost kakva je Vjetrenica ne može i neće biti laka meta onima koji je žele eksploatirati isključivo radi osobne finansijske koristi.

Mi Vam stojimo na raspolaganju ukoliko na bilo koji način možemo doprinijeti očuvanju ovog prirodnog blaga, u uvjerenju da bi razvoj brige za okoliš općenito ne samo donio mnoge radosti potpisnicima ove peticije i svim dobronamjernim ljudima u Bosni i Hercegovini, već predstavlja i jednu od primarnih dužnosti naših generacija spram onih koji će taj okoliš naslijediti.

Unesite vaše puno ime i prezime
Unesite vašu e-mail adresu. Adresa će biti korištena samo za verifikaciju i neće biti objavljena.
Unesite mjesto