Odgovornost i KCU Sarajevo

Dok bi u nekoj drugoj državi ovakva vijest izazvala dosta pažnje i energičnu akciju nadležnih službi kod nas još jednom sve prolazi i veliko je pitanje da li će se ikada saznati na kojim je još mjestima ilegalno odlagan ovakav otpad. Jedina "korist" od ovog incidenta je u tome što je pokazao da u ovoj oblasti nadležne inspekcije i ostali državni organi uopšte ne rade svoj posao.


 

Nakon protesta mještana sela Grđevac zbog nelegalnog odlaganja medicinskog otpada koje vrši preduzeće "Pokop", sa sjedištem u Donjem Moštru, na parceli nedaleko od mjesnog vodovoda, sanitarna inspekcija Općine Visoko naložila je vlasniku preduzeća i parcele Mehmedu ef. Omanoviću da izmjesti otpad. Riječ je o vrećama dijelova ljudskog tijela, kao što su ruke, noge, posteljice, bubrezi, koji su bili predmetom laboratorijske obrade u Kliničkom centru Sarajevo.

Kako smo saznali, sporni medicinski otpad uskladišten je sada u prostorijama JKP "Gradska groblja" u Visokom. Kako kaže direktor Asmir Hodžić, tražit će od Kliničkog centra sastav otpada, kako bi se odlučilo na koji način će biti uklonjen i uništen.

- Mi smo od ranije upoznati sa ovim poslovima preduzeća "Pokop". U ovom slučaju dio odgovornosti je i na Kliničkom centru koji je dao ovakav posao "Pokopu". Još od 2002. tražimo od nadležnog tužilaštva da preispita rad ovog preduzeća, koje se bavi pogrebnom djelatnošću, a ne posjeduje ni minimalne tehničke uvjete. O svemu je upoznato i Općinsko vijeće - kaže Hodžić.

Saznajemo da je preduzeće "Pokop", mimo propisa, kopalo i mrtvorođene bebe na parceli mjesnog groblja u Donjem Moštru.

Vlasnik krije lokaciju

Sporne količine medicinskog otpada Kliničkog centra Sarajevo ranije je "Pokop" transportovao u istočnu Bosnu. U dogovoru sa tamošnjim Medžlisom otpad je deponovan na mjesnom groblju. Određeniju lokaciju na području istočne Bosne direktor i vlasnik "Pokopa" Mehmed ef. Omanović nije želio otkriti.


Autor: N. OMEROVIĆ

15/02/2009 Dnevni Avaz


Share this