Očišćen kolektor na Bjelašnici

Prvi dio ove trakavice, koji je na površinu izbacio sav nerad i neodgovornost javnih službi odgovornih za zaštitu okoliša, je izgleda završen.Čišćenje kolektora Babin do - Hadžići koji se nalazi kod Brezovače na Bjelašnici, koji se smatra mogućim uzrokom zagađenja izvorišta Vrela Bosne, nastavljeno je ispiranjem revizionih okana i postavljanjem poklopaca, saznajemo u preduzeću "Vodovod i kanalizacija".

Obnova cijevi

- Očistili smo kolektor i pustili vodu, tako da on sada radi. Napominjem još jednom da ovo nije trajno rješenje jer se može desiti da se ponovo začepi. Do sada je čišćen redovno, samo što to ne može zamijeniti rekonstrukciju koja je neophodna. Potrebno je obnoviti blizu četiri kilometra cijevi - kaže Nermin Drnda, izvršni direktor za kanalizacioni sistem. 

Iz ViK-a kažu da imaju velikih problema s odvodom otpadnih voda putem kanalizacione mreže u gradu, koja je u jako lošem stanju.

Samo dio

To je, prema njihovom mišljenju, prouzrokovano time što se godinama ne radi rekonstrukcija kanalizacione mreže i razdvajanje sistema.

- Program rekonstrukcije kolektora Bjelašnica - Igman poslali smo Ministarstvu prostornog uređenja i zaštite okoliša 2003. godine, ali nisu odobrili sredstva. Tek 2007. godine je odobreno nešto i obnovili smo 1,7 kilometara kanalizacione mreže - kaže Drnda.


29/06/2010 Dnevni Avaz


Share this