"Obrada" Sanjana je u toku

Energetski stručnjaci Fahrudin Avdić i Mustafa Hrvanović iz Tuzle, na poziv sanskog načelnika Sanjina Halimovića održali su članovima Kolegija OV Sanski Most i šefovima  općinske adminstracije predavanje o aktivnostima neophodnim za realizaciju projekta TE Kamengrad.

Prema planu izgradnje novih elektroenergetskih objekata Vlade FBiH iz 2005. godine, TE  Kamengrad na području sanske općine imala bi instaliranu snagu 2 x 250 MW. 

- Neophodno je da Općinsko vijeće prihvati inicijativu za ovaj veliki posao, a potom da se uključi Vlada USK koja bi finansirala studiju izvodljivosti - opisali su Avdić i Hrvanović početak ovog zamašnog posla.

Oni su odgovorili na niz pitanja vezanih za strahove Sanjana oko izgradnje kamengradske TE. Hajrudin Jakupović istakao je kako TE Kamengrad nije unesena u najznačajniji općinski dokument, Strategiju socioekonomskog razvoja. Pomenuo je strahove ovdašnjih ljudi od promjena i podsjetio na "događanja naroda" prije desetak godina kada se pričalo o izgradnji hidroelektrana na Sani.

- Ja nemam nikakvu bojazan da krenemo u ovaj proces. Vjerujem da su prednosti veće, ali želimo biti načisto oko zaštite okoliša, zapošljavanja, iseljavanja stanovnika sa lokacije buduće TE, te finansijskog interesa lokalne zajednice -kazao je načelnik Halimović.

Stručnjacima iz Tuzle postavljeno je i pitanje jesu li oni predstavnici nekog lobija. Obojica su rezolutno odbili takvu "etiketu".

Novi rudnik

Kako kažu Avdić i Hrvanović, rezerve uglja kamengradskog bazena, prema istraživanjima  do 1992. godine, iznose 380 miliona tona. Ako dođe do izgradnje TE Kamengrad, Avdić tvrdi da bi se išlo na stvaranje novog rudnika uz termoelektranu i vađenje rude tzv. sistemom BTO ( bager -traka - odlagač).


M.DEDIĆ

27/04/2009 Dnevni Avaz


Share this