O Tuzli i Lukavcu nema ko da piše!

Peking, glavni grad Kine, u zimskom periodu ne silazi s naslovnica svjetske štampe zbog visokih vrijednosti zagađenja zraka lebdećim česticama. U decembru prošle godine u Pekingu je zbog izuzetno visokih vrijednosti zagađenja dva puta oglašavan crveni alarm. Dva puta je život u gradu sa dvadeset i dva miliona stanovnika potpuno zaustavljen, zatvarane su škole, tvornice, obustavljan saobraćaj, brojni timovi inspektora vršili dodatnu kontrolu industrijskih pogona i ložišta.

Tuzla i Lukavac su u decembru 2015. godine bili zagađeniji i od Pekinga! Iznosi zagađenja zabilježeni u Tuzli štaviše nadmašuju vrijednosti ikada zabilježene u Pekingu. Srednja mjesečna vrijednost lebdećih čestica PM2,5 u Tuzli je iznosila 220 μg/m3, u Lukavcu 171 μg/m3, a u Pekingu 162 μg/m3. Kritična granica zagađenja zbog koje je u Pekingu oglašavana uzbuna u Tuzli je u decembru dostignuta deset, a u Lukavcu sedam puta.

Međutim, ne samo da u Tuzli i Lukavcu ove zime nije bilo uzbune, već se ni federalno ni kantonalno ministarstvo okoliša nisu uopće oglašavali povodom ovog dramatičnog i po život opasnog zagađenja. Još uvijek ne postoje bilo kakve naznake da će biti prekinuto višegodišnje potpuno zanemarivanje ovog krupnog okolišnog problema. Okoliš je i dalje na repu prioriteta svih nivoa vlasti u BiH. 

U Pekingu je zagađenje posljedica naglog razvoja i gradnje ogromnog broja tvornica i termoelektrana. U ime čega se truju građani Tuzle, Lukavca i okolnih naselja?

Eko akcija
15/02/2016


Share this