Nećemo ih krivično goniti

Kantonalno Tužilaštvo iz Mostara odbacilo je zahtjev Općine Ravno da krivično goni Speleološko udruženje Vjetrenica – Popovo polje i smatra da Općina Ravno nije nadležna za Vjetrenicu te da nije imala pravo mijenjati katanac na ulazu u tu špilju, a koji je postavila Speleološka udruga, kazao je u izjavi za Fenu predsjednik tog udruženja Ivo Lučić.

Tužilaštvo smatra da je za Vjetrenicu nadležno kantonalno Ministarstvo prostornog uređenja te je uputilo strane na dogovor ili na upravni postupak.

To su predstavniku Udruge Ivi Lučiću kazali inspektori kriminalističke policije iz Neuma, koji su jučer obavili razgovor s njim i s vodstvom općine Ravno, a na zahtjev te općine.

Općina je smatrala da ima pravo upravljati Vjetrenicom, donijela odluku Općinskog vijeća i nasilno provalila u Vjetrenicu, oštećujući katanac i vrata, istaknuo je Lučić. 

- Policija iz Ravnog je nažalost dopustila da bude izmanipulirana; najprije je bila nazočna razbijanju vrata, a potom po instrukcijama općinskog vodstva napravila obilazak Vjetrenice, te je vidjevši da je Speleološka udruga vratila ponovo stavila svoj katanac zaprijetila predstavniku udruge krivičnim progonom i daljnjim raspolaganjem Vjetrenicom, što je kasnije povukla. Zbog svega, Udruga će zatražiti istragu o postupanju policije, ističe Lučić.

Lučić navodi kako se ovakve situacije događaju uslijed pravnog vakuma u kojem se nalazi Vjetrenica od Daytonskog sporazuma, nedostatka volje nadležnih institucija da riješe slučaj, što otvara još više mogućnost "nerazumnoj politici općine Ravno, i općenito sramotnog položaja prirode u Bosni i Hercegovini". 

Speleološko udruženje predat će Vjetrenicu kad se izgrade pravne, institucionalne i stručne snage koje će moći odgovorno preuzeti brigu o njoj. Njezinu zaštitu smatramo stručnom, ekološkom, moralnom i patriotskom obavezom prvog reda, navodi Lučić.


15/05/2009 FENA


Share this